dinsdag 12 juni 2012

Bent u klaar voor de #flex-bv?

Op 1 oktober 2012 is het eindelijk zover: de #Flex-Bv wordt ingevoerd. Nagenoeg alle ondernemingsrechtelijke modellen zullen moeten worden gewijzigd. Soms zijn de wijzigingen ingrijpend, bijvoorbeeld voor de statuten van bv’s, soms minimaal, bijvoorbeeld de akte van overdracht aandelen: 2:204C kan eruit, tegenstrijdig belang kan eruit, de bepaling die gaat over blokkering van aandelen moet worden aangepast, maar alle rechtshandelingen worden erdoor geraakt. Het verschil tussen de NV en de BV wordt groter, hetgeen betekent dat voor de NV aparte modellen zullen moeten worden aangehouden. Al met al een majeure operatie, die integrale revisie van vele tientallen modellen vereist. Deze operatie moet met de grootste zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Dat is een klus waarvan velen zich de omvang nog niet geheel hebben gerealiseerd. In een klap is uw zorgvuldig opgebouwde know how systeem onbruikbaar. Elk notariskantoor zal hier iets mee moeten, u kunt het zich immers niet veroorloven met oude modellen te werken. Niet alleen staat dat slordig en onprofessioneel, ook kan dat tot aansprakelijkheden leiden. Gaat ieder kantoor zelf het wiel uitvinden en vele tientallen uren investeren in dit omvangrijke project? Er is een betaalbaar alternatief. Ga naar www.praktijkgenerator.nl

Meer mogelijkheden ondanks vereenvoudiging

De invoering van de flexibele bv wordt veelal ook omschreven als een vereenvoudiging van het BV-recht. Wat we echter niet mogen vergeten, is dat met de flexibilisering en de “vereenvoudiging” van het BV-recht (anders dan het woord vereenvoudiging doet vermoeden) het concipiëren van BV-statuten aanzienlijk ingewikkelder wordt, omdat er veel meer mogelijk is dan nu het geval is. U kunt bijvoorbeeld denken aan stemrechtloze aandelen of aandelen zonder winstrecht, het achterwege laten van een blokkeringsregeling of daarin juist allerlei bijzondere aanbiedingsverplichtingen opnemen, bijzondere benoemingsrechten van functionarissen en dergelijke.

Zodra er meer personen bij een B.V. betrokken zijn, zal er maatwerk moeten worden geleverd. Een unieke kans voor het notariaat om te laten zien dat het niet alleen gaat om het verlenen van rechtspersoonlijkheid, maar ook om een gedegen advies over hoe de betrokkenen met elkaar kunnen/moeten omgaan (corporate governance). Om de kansen die de FlexBV biedt, te benutten, is echter wel de nodige voorbereiding vereist.

Werk aan de winkel!

Met de invoering van de flexibele bv, moeten alle BV-statuten worden gewijzigd: sommige statutaire bepalingen zijn opeens in strijd met het recht, andere leggen juist zwaardere eisen op dan de wettelijke. Er is weinig overgangsrecht. So much voor flexibilisering en lastenverlichting. Uw cliënten willen toch geen achterhaalde statuten? De bestuurders van uw cliënten willen toch niet dat hun statuten niet op orde zijn? Kortom, werk aan de winkel en begin uw cliënten uit te nodigen om de wijziging van hun statuten te bespreken. Een uitgelezen kans om omzet en Praktijk te Generen. Ga naar www.praktijkgenerator.nl, registreer uzelf en zie op welke punten er wat gewijzigd kan/moet worden. Gebruik de checklist 0011, statutenwijziging flex-bv en u kunt meteen laten zien dat u waarde toevoegt.

Overzicht met de checklists!

Werk aan de winkel, zonder het overzicht te verliezen. Praktijkgenerator biedt u checklists waarmee u alle relevante vragen met de betrokkenen kunt bespreken en vervolgens de modellen van statuten met verschillende varianten. Als vervolgens het dossier moet worden behandeld, kan dat met gebruikmaking van het draaiboek, met daarin de work flow, checks&balances en praktijkhandleiding.

Maak het uzelf makkelijk met Praktijkgenerator.nl

Praktijkgenerator is de grootste, meest complete en meest actuele modellenprovider van Nederland. Het is onze business om up to date te blijven en voordat de wijzigingen effectief worden, alle relevante modellen aan te passen. Voor u is modellenwerk corvee, voor ons is het een dossier en naar dossiers gaat nu eenmaal meer aandacht uit. Inmiddels zijn ruim 200 kantoren bij ons aangesloten.

PraktijkGenerator is nu al weer bijna twee jaar actief als uitgever en stelt meer dan 50 jaar praktijkervaring beschikbaar tegen betaling van een gering bedrag per download.

U kunt ook kiezen voor een abonnement. De vergoeding voor het abonnement bedraagt in 2012 EUR 210 per maand per kantoor (dit komt neer op EUR 2.520 per jaar). Vanaf 1 januari 2013 wordt de abonnementsprijs verhoogd tot EUR 250 per maand (dit komt neer op EUR 3.000 per jaar). De bedragen zijn exclusief BTW. Deze tarieven gelden onafhankelijk van het aantal gebruikers binnen uw organisatie. Het is goed om te weten dat de totale download value van het hele systeem op dit moment ruim EUR 100.000 bedraagt. Overigens is dat bedrag maar een fractie van de vervangingswaarde van het systeem.

Op https://www.praktijkgenerator.nl kunt u zich registreren en op https://www.praktijkgenerator.nl/av2.pdf vindt u nadere informatie over het abonnement, hoe u zich kunt abonneren en welke diensten u nog meer kunt afnemen. Voor vragen kunt u bellen met 010 249 2224 (Luutzen Tamminga) of 06 46 37 8559 (Dirk de Lange).

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info