Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Maandag 13 mei 2019

Durf te rekenen!

Waarom zitten er zoveel meters en klokjes in een cockpit? Hoogte, brandstof, snelheid, koers, windsnelheid en talloze anderen. Omdat de piloot op elk moment moet kunnen zien hoe de zaken ervoor staan wanneer hij een beslissing neemt. Met name in noodgevallen zal dat cruciaal zijn (doorvliegen of terugkeren?).

Weet jij wat een dossier moet opbrengen om bij te dragen aan jouw kantoorwinst? Laat ons helpen met onze online rekentool, zodat jij bij elk dossier waar jij offerte voor uitbrengt, weet of dat leidt tot hogere winst of dat je het beter niet kunt aannemen.

Als je helderheid hebt waar je staat, kun je veel makkelijker bijsturen.

Wat moet een dossier minimaal opbrengen?

Bereken de totale kosten en afschrijvingen

Klik HIER voor een rekentool. Vul in aan de hand van jouw meest recente jaarrekening. Maak een print van de ingevulde pagina als je het wilt bewaren, wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

De formule neemt het totaal van alle afschrijvingen en van alle zichtbare kosten, dus als het goed is ook van jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering, van jouw PE-opleiding, van jouw bibliotheek, van jouw abonnementen op literatuur, opleiding en knowhow, en deelt dat door het aantal dossiers dat er op jouw kantoor per jaar wordt behandeld.

Als je dit heb gedaan, weet je wat je gemiddeld per dossier moet factureren om uit de kosten te komen. Als je dossiers behandelt voor minder dan het uitgerekende bedrag, dan maak je verlies en moet je dat rechttrekken door andere dossiers te behandelen voor meer dan het uitgerekende bedrag.

Voorbeeld: voor een gemiddeld kantoor, één notaris, 4,5 fte, zullen de zichtbare kosten en afschrijvingen volgens jaarrekening ongeveer EUR 450.000 per jaar bedragen. Stel dit kantoor behandelt 2.000 dossiers per jaar dan zijn de kosten van een dossier gemiddeld EUR 225.

Hoe staat jij er voor?

Valt het mee of tegen?

Let op: dit zijn slechts de zichtbare kosten, dus niet de verborgen kosten. En juist in de verborgen kosten zit het verschil. In ons volgende bericht gaan we in op de verborgen kosten van het BFT-toezicht.

Salaris voor de notaris
Is jouw salaris al verwerkt in de kosten, of haal jij jouw beloning uit de winst (dus als alle anderen al betaald zijn)?

In één van de laatste berichten in deze cyclus gaan we daar verder op in.

Mocht je naar aanleiding van jouw berekening vragen hebben of wil je hierover met ons spreken? Dat kan natuurlijk. Bel met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling (telefoon 06 516 909 23 of e-mail: wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl).

Wil jij op de hoogte blijven van onze andere online rekentools, onze updates, onze praktijktips en ons nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via deze LINK