woensdag 12 mei 2021

Ambtelijk of eenvoudig? Een enquête.

Wij stellen het zeer op prijs dat jij de tijd neemt om aan onze enquête mee te werken!

Om een keuze te kunnen maken klik HIER voor de tweekolomsvergelijking: ambtelijk of eenvoudig.

 

 

Nadat je een keuze hebt gemaakt, maak deze dan aan ons kenbaar door op de betreffende onderstaande knop te klikken.

Klik HIER als jij voor ambtelijk taalgebruik bent.

Klik HIER als jij voor eenvoudig taalgebruik bent.

 

Reacties 7 reacties

 • Caroline de Maat schreef:

  Ik ben groot voorstander van helder en duidelijk taalgebruik, maar de tekst van dhr. Brinkman is wat mij betreft net iets te veel “Jip en Janneke”. Uit ervaring weet ik dat het ook mogelijk is helder en duidelijk te formuleren zonder door te schieten naar “Jip en Janneke”.

 • Bart versteeg schreef:

  Ik ben voor eenvoudig taalgebruik, zeker voor consumenten. Maar de tekst van Ronald gaat mij wat te ver. We hoeven onze klanten ook weer niet aan te spreken alsof ze een beperking hebben. Een groot deel van mijn klanten is academisch geschoold en verwacht een discussie op enig niveau. Een tussenweg tussen beide teksten zou daarom voor mij het mooiste zijn.

 • Saskia Lucassen schreef:

  De akte van Vechtstede Notarissen gaat wat mij betreft een beetje te ver met de ‘Jip en Janneke taal’. Ik wil mijn cliënten liever niet als kinderen behandelen maar wel duidelijke en begrijpelijke taal gebruiken. De ambtelijke versie vind ik echt te onbegrijpelijk voor de gemiddelde Nederlander. Daarom heb ik gekozen voor de eenvoudige versie. Een compromis zou het mooiste zijn.

 • Jorinde Pels schreef:

  Eenvoudiger taalgebruik met behoud van bepaalde terminologie lijkt me niet onhaalbaar. Een vraag-antwoordspel in akten vind ik persoonlijk onwenselijk en wat kinderlijk. Ook zaken als het hierna geciteerde vind ik voor de meeste klanten niet gepast: “We hopen dat wij niet uit elkaar gaan. Gaan we toch uit elkaar? Dan willen we duidelijke afspraken hebben.” Daarentegen vind ik bepaalde modellen zoals ze nu zijn te ingewikkeld voor de MKB-ondernemers. Een voorbeeld hiervan is de exitovereenkomst voor aandeelhouders.

 • Eric Sturkenboom [57] schreef:

  Ik merk dat ik oud word en zie mijn mening dan ook als een uitzondering. Waar je meer dan 30 jaar mee omgaat [ambtelijk taalgebruik] daar word je mee besmet kennelijk. Heb toch voor ambtelijk gekozen omdat ik niet goed tegen het taalgebruik van het alternatief kan. Dat is geen diskwaliificatie van de opsteller van de voorbeeldtekst, in tegendeel, maar een bezwaar tegen de Jip en Jannekisering van teksten. Vereenvoudinging: prima!! begrijpelijke teksten? Heel goed. Maar vragen in een akte opnemen; “wat doen we als we niet meer willen samenwonen” of zo is gewoon kolder. Kort en bondig schrijven is het moeilijkste wat er is. Juridische begrippen zijn geen niet alledaags en daarom kan een akte niet helemaal in ‘gewone taal’ worden geschreven. Zie voor dat verschijnsel ook bijsluiters, [technische] handleidingen.
  Succes met de keuze!

 • Léontine schreef:

  Ik denk dat je niet helemaal ontkomt aan ambtelijk taalgebruik.

 • Linda Strous schreef:

  Ik ben zeer voor eenvoudig en helder taalgebruik. Dan begrijpen mensen beter wat er in een akte staat. Het is ook belangrijk voor het imago van de notaris.

Laat een reactie achter.

 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info