Het eerste half uur gratis op gesprek bij de notaris? Dat was vroeger zo. Het is nog steeds gebruikelijk.

Maar is het slim?

Gratis heeft namelijk geen waarde.

In dat half uur geef je heel veel kennis weg. Je leert de prospect wat hij bij een ander kantoor weer kan gebruiken om te laten zien dat zijn zaak toch echt standaard is. En dat het wel goed zit met witwassen en terrorismefinanciering.

Bovendien bestaat de kans dat de prospect met de info uit het eerstte gesprek via één van de internetplatfora een akte koopt. Prima natuurlijk, alleen niet ten koste van jouw tijd, toch?

Als je dit omdraait en zegt: ‘Het eerste gesprek is gewoon betaald en is oriëterend, maar het zit wel bomvol met advies.

Als we daarna verder gaan met elkaar en als blijkt dat het ook goed zit voor de Wwft, dan ga ik voor u aan de slag. En dan geef ik u een korting van € … als geste voor het oude gebruik van eerste half uur gratis.’ Dat laatste, dat hoef je natuurlijk niet te doen.

De ratio: ‘Het eerste gesprek is het belangrijkste gesprek. Het zit bomvol met advies. En ik heb het ontzettend druk. Ik kan het me simpelweg niet veroorloven om gratis adviesgesprekken te voeren en dan maar te bezien of er werk uit komt’.

Voor de Wwft is een oriënterend gesprek ook van belang: als je iets ongebruikelijks tegenkomt, hoef je dat niet te melden.

Natuurlijk is virtueel, op afstand (via videoconference) en digitaal oprichten B.V. (waarvoor de cliënt in principe z’n luie stoel niet meer uit hoeft) de nieuwe trend. Ook al loopt het met de digitale B.V. zo’n vaart nog niet.

Maar het eerste gesprek echt ouderwets aan tafel is onvervangbaar en verricht wonderen voor de Wwft (om het Wwft-kruisverhoor te kunnen doen: risicogebaseerd door te vragen en vervolgens die prospect huiswerk te kunnen geven welke gegevens hij jou moet aanleveren).

En als het eerste gesprek betaald is, kun je ook bij de prospect op de zaak de bespreking voeren en de reistijd in rekening brengen.

Dat je later de B.V. digitaal opricht (of straks als dat mogelijk is de andere akte(n) digitaal passeert) kan altijd (dus ook na een fysieke ontmoeting).

Na het eerste gesprek kun je een maatwerkofferte uitbrengen, maar je zult zien dat dat al meteen een opdrachtbevestiging is.

Hoe dat werkt, staat in onze BLOG ‘Supersuccesvol offreren’.

Vind je dit ook? Of zie je dit anders? Laat het ons alsjeblieft weten op office@praktijkgenerator.nl.

Zegt het voort

Ken jij collega’s voor wie dit ook interessant is? Stuur dan alsjeblieft de link naar dit artikel aan hen door.