dinsdag 7 december 2021

2022-06-16 / OR-PFR / Statuten en ahrovk/ mr. drs. J. (John) Bult

Op donderdag 16 juni 2022 organiseren wij bij Van der Valk Hotel, Prins Bernhardstraat 75 in Vianen, van 10:00 tot 17:30 uur de Master Class Samenhang testament, statuten en aandeelhoudersovereenkomst bij bedrijfsopvolging, docent mr. drs. J. (John) Bult.

Je bent welkom vanaf 09:30 uur voor koffie en thee.

Wij stellen actieve participatie van de deelnemers zeer op prijs, omdat dat de effectiviteit van de Master Class in belangrijke mate verbetert, de kennisoverdracht bevordert en het geheel levendiger maakt.

Korte omschrijving

Bij de bedrijfsopvolging is het in de eerste plaats van belang dat de aandelen (of het firma-aandeel) terecht komen bij de juiste personen. Dit is een civielrechtelijke vraagstuk. In zowel het testament van de erflater als de statuten en aandeelhoudersovereenkomst (of het firmacontract) staan vaak bepalingen die deze gewenste bedrijfsopvolging regelen. Het belangrijk dat deze bepalingen op één lijn met elkaar zitten. Als dit niet zo is, dan worden de aandelen (of het firma aandeel) van de erflater mogelijk niet (allemaal) verkregen door de bedrijfsopvolger.

In de tweede plaats zal het – met name binnen familieverband – doorgaans de bedoeling zijn dat de bedrijfsopvolging fiscaal vriendelijk verloopt. Hierbij spelen de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) van zowel de inkomstenbelasting als de successiewet een voorname rol. Het is belangrijk dat beide regelingen optimaal worden benut zodat een ‘tax leak’ wordt voorkomen.

Het fiscale en civiele bevinden zich niet in een vacuüm ten opzichte van elkaar en de samenhang tussen beide rechtsgebieden is zonder meer ingewikkeld. Zo is het bij de overdracht van de onderneming zeer relevant welke ‘pet’ de bedrijfsopvolger op heeft of krijgt: erfgenaam, legataris, medeaandeelhouder (of medefirmant). Deze pet is van invloed op de belastingheffing.

Onderwerpen

Civiel

 • Statuten versus aandeelhoudersovereenkomst
 • Blokkeringsregeling in ruime zin (art. 2:192 BW) en in enge zin (art. 2:195 BW)
 • De overdracht en overgang van de aandelen in samenhang met de overdrachtsfictie van art. 2:195 lid 2 BW
 • De beknelde aandeelhouder (art. 2:192a BW)
 • Waar is het legaat gebleven? (art. 4:49 BW)
 • Gevolgen van strijdigheid tussen testament en statuten / firmacontract
 • Capita selecta

Fiscaal

 • Statutaire lock-up en bedrijfsopvolgingsregeling Successiewet 1956 (art. 2:195 lid 3 BW)
 • De slimme legataris: wel of niet doorschuiven verkrijgingsprijs aandelen? (art. 4:17a Wet IB)
 • Legaat tegen inbreng deel van de waarde: niet doen!
 • Feiten en fabels over de inkomstenbelastinglatentie (art. 20 Successiewet 1956 versus art. 4:7 BW)
 • Prijsbepaling en prijsbetaling
 • Ongedaan maken wettelijke verdeling (art. 4:18 BW / art. 3:186 BW / art. 2:195 BW) en belastingheffing (art. 4.17b Wet IB en art. 35f SW)
 • De passivazijde van de balans: herkapitalisatie en verhogen grondslag BOR
 • De activazijde van de balans: uitbreiden en inkrimpen (WOB-verzoek 23 juli 2018)
 • Rekentechniek BOR
 • Capita selecta

Tijdens de dag ligt de nadruk op het aanmerkelijk belang (box 2).

Docent

John is, na een dienstbetrekking van een aantal jaren, sinds 2003 werkzaam als zelfstandig gevestigd belastingadviseur en estate planner. Daarnaast is hij al ruim 20 jaar freelance docent voor diverse opleidingsinstituten (o.a. SDU, UvA) en publiceert over actuele onderwerpen in o.a. het Ftv, Kwep, Tijdschrift Familiebedrijven). Hij heeft diverse (universitaire) opleidingen afgerond met zowel een economische als (fiscaal) juridische specialisatie.

Studiepunten

Voor het geheel bijwonen van deze Master Class worden 6 studiepunten toegekend door de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie), en SOMN (Stichting Opleiding Medewerkers Notariaat) en EPN (Vereniging van Estate Planners in het Notariaat).

Kosten

Voor alle mensen die werken bij een kantoor dat PG Advanced abonnee van PraktijkGenerator is, is de Master Class GRATIS. De enige beperking is de capaciteit van de zaal. Het maakt dus niet uit met hoeveel kantoorgenoten je komt.

Anderen betalen EUR 679,– exclusief BTW per persoon. De prijs is inclusief uitgebreid lunchbuffet, frisdranken, koffie en thee. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor onze PG Advanced abonnees. Parkeren is gratis.

On Demand

Deze Master Class zal op een later tijdstip op onze website on demand beschikbaar zijn.

Aanmelding

Klik op de onderstaande knop Inschrijving en meld je aan. Controleer of je je e-mailadres goed hebt ingevuld, aangezien alle correspondentie over de Master Class naar dat e-mailadres zal worden verzonden. Je ontvangt een bevestiging dat we jouw aanmelding hebben ontvangen.

Als je niet werkt bij een kantoor dat Advanced abonnee is, ontvang je na verloop van tijd een factuur per e-mail. Na betaling ontvang je een toegangsbewijs per e-mail.

Kort voor de dag van de Master Class sturen wij nog een e-mail met details over de Master Class. Aanmelden kan tot 18 mei 2022, tenzij de zaal eerder is volgeboekt.

Je kunt je voor deze Master Class aanmelden en tegelijkertijd ook voor onze andere Master Classes.

Beperkt aantal deelnemers

Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Schrijf je dus snel in, toewijzing geschiedt in de volgorde van binnenkomst.

No show kosten

Indien je je hebt ingeschreven voor een Master Class maar bent verhinderd, hanteren wij het onderstaande voor wat betreft no-showkosten:

 • Afmelding meer dan vier weken voor aanvang van de Master Class: EUR 0,–.
 • Afmelding binnen vier weken tot een week voor aanvang van de Master Class: EUR 50,– exclusief BTW.
 • Afmelding binnen een week voor aanvang van de Master Class of bij no-show: EUR 75,– exclusief BTW.

 

Wij moeten de docent en het hotel betalen en die kosten zijn wij hoe dan ook verschuldigd. Dat vinden we geen enkel probleem, als je maar komt. Je mag altijd een vervanger naar voren schuiven, mits je dat van te voren per e-mail aan Eveline Nieukoop doorgeeft. Als een vervanger daadwerkelijk deelneemt, ben je geen no-showkosten verschuldigd.

Ik ben geen PG Advanced abonnee

Als je niet werkt bij een kantoor dat een PG Advanced abonnement heeft op ons modellensysteem (downloaden alle Nederlands- en Engelstalige modellen, GRATIS toegang tot onze Master Classes, toegang tot AL onze online beschikbare webinars en GRATIS PE-punten), kun je dat met onmiddellijke ingang veranderen.

Heeft jouw kantoor een PG OR abonnement (downloaden Nederlandstalige ondernemingsrechtmodellen) op ons systeem, dan kun je met onmiddellijke ingang upgraden.

Bel met 026 379 19 12, dan helpen wij je verder.

 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info