dinsdag 31 januari 2012

Flexbv statuten

De statuten voor de Flexbv zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij PraktijkGenerator.nl

Zoals bekend, ligt bij het parlement ter behandeling het ontwerp van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht en is het wetsontwerp bestuur en toezicht aangenomen maar nog niet ingevoerd. Het lijkt erop dat deze regelingen binnenkort (op 1 juli 2012 of op 1 januari 2013) zullen worden ingevoerd.

Op onze site treft u aan een tweetal basismodellen voor de FlexBV. Het betreft

i) een niet-structuurvennootschap, met een bestuur bestaande uit uitvoerende bestuurders; en

ii) een niet-structuurvennootschap, met een bestuur bestaande uit uitvoerende bestuurders en met een raad van commissarissen.

Op niet al te lange termijn gaan we ons systeem uitbreiden met een model voor een one tier structuur ofwel met een bestuur bestaande uit uitvoerende en niet uitvoerende bestuurders. Vervolgens breiden we het systeem uit met losse modules voor bijvoorbeeld stemrechtloze aandelen of winstrechtloze aandelen, bijzondere verplichtingen voor aandeelhouders, lock ups en dergelijke. Op onze site vindt u ook de Engelse vertalingen van de nieuwe modellen.

Weet wel dat door de “vereenvoudiging” van het BV-recht (anders dan het woord vereenvoudiging doet vermoeden) het concipiëren van BV-statuten aanzienlijk ingewikkelder wordt, omdat er veel meer mogelijk is dan nu het geval is. U kunt bijvoorbeeld denken aan stemrechtloze aandelen of aandelen zonder winstrecht, het achterwege laten van een blokkeringsregeling of daarin allerlei bijzondere aanbiedingsverplichtingen opnemen, bijzondere benoemingsrechten van functionarissen en dergelijke. De praktijk zal uitwijzen in hoeverre er op grote schaal gebruik zal worden gemaakt van de flexibilisering op het gebied van de corporate governance, zeggenschap en winstverdeling. PraktijkGenerator verwacht dat cliënten terughoudend zullen zijn met het opnemen van zeer gedetailleerde joint-venture-achtige afspraken in statuten in verband met het feit dat de statuten tot het openbare domein zullen behoren, omdat zij moeten worden neergelegd bij het Handelsregister. Wij verwachten dat er naast de statuten gewerkt zal blijven worden met een JV overeenkomst. Op onze site treft u ook checklists aan voor oprichting van de Flexbv en voor statutenwijziging naar een Flexbv. Als u deze vergelijkt met de reguliere checklists voor deze rechtshandelingen, zult u zien dat onze stelling dat er meer mogelijk is, niet uit de lucht komt vallen

Door het verdwijnen van de kapitaalbescherming wordt het BV-recht wel degelijk vereenvoudigd.

Laat een reactie achter.

 • Cindy van Goethem, notaris in Hulst

  Met PraktijkGenerator ga ik met een gerust hart slapen. Ik weet dat mijn output up-to-date is. Ik voel me sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Wat een nuttige en inspirerende Master Class volgde ik via PraktijkGenerator over de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit. PraktijkGenerator, ook voor de familierechtspecialist een aanrader!

  Nienke van Doorn-Laurs De Adviespraktijk Familierecht
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Door Praktijkgenerator heb ik al voor vele duizenden euro's extra werk uit bestaande dossiers gehaald en kan ik ook complexe zaken gemakkelijk aan. Het systeem verdient zich in een mum van tijd terug.

  Notariaat Kremer, Oldebroek/Wezep
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • De website werkt prima. Modellen zijn goed en ook juist de "kleine" modellen (van volmachten, besluiten e.d.) zijn erg handig. Kortom, ik ben een tevreden gebruiker van de website.

  Guido van den Bos, notaris te Nijkerk
 • Ik heb in ieder geval veel plezier en profijt van de generator. Voor een klein kantoor, is het ideaal!

  Caroline Neering, notaris te Den Haag
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026- 3791912

voor meer info