woensdag 28 maart 2012

Depot- of escrowovereenkomst

Ach notaris, houdt u even bedrag x in depot? Opgelet, zodra het woord “even” in de vraag aan jou voorkomt, geeft de vragensteller aan hetzij dat hij weet dat het een hoop werk is, maar dat hij er niet voor wil betalen, hetzij hij geen flauw benul heeft van de omvang van de betrokken werkzaamheden.

De vragen die jij dan zal moeten stellen, zijn de volgende: wie van betrokkenen betaalt voor het opstellen van de depotovereenkomst? Wanneer mag ik uitbetalen: (i) gemeenschappelijke instructie; (ii) als vaststaat dat een bepaald feit zich heeft voorgedaan; (iii) Op last van de rechter/bindend adviseur? (iv) Na verloop van een termijn? (v) Op instructie van een derde?

Voor wie is de rente? Geldt dat in alle gevallen? Wat is de rente die ik op mijn derdengelden rekening krijg? Als ik daar een spread tussen laat bestaan, zal ik dat moeten vertellen aan de betrokkenen (dat kan namelijk ook (een onderdeel van) de vergoeding voor de dienstverlening zijn). Wat zijn mijn jaarlijkse kosten, mijn kosten bij elke uitbetaling en bij het einde van het depot? Mag ik die kosten in mindering brengen op het saldo? En natuurlijk de algemene zaken: rechtskeuze, geschillenregeling, overdracht van kantoor, overname protocol, wegzetten depot bij een bank, etc. Bedenk dat een depot/esrow geen benoemde overeenkomst is, en dat jij dus de inhoud van de depotovereenkomst zult moeten vastleggen en dat alle partijen het daarover eens moeten zijn. Houd rekening met artikel 25, lid 1 Notariswet: de derdengeldenrekening is uitsluitend bestemd zijn voor gelden, die de notaris in verband met zijn werkzaamheden als zodanig onder zich neemt. Zie in breder kader WPNR 6847, De notary letter in de transactiepraktijk van Schoonbrood en Veldkamp.

Laat een reactie achter.

 • Cindy van Goethem, notaris in Hulst

  Met PraktijkGenerator ga ik met een gerust hart slapen. Ik weet dat mijn output up-to-date is. Ik voel me sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Wat een nuttige en inspirerende Master Class volgde ik via PraktijkGenerator over de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit. PraktijkGenerator, ook voor de familierechtspecialist een aanrader!

  Nienke van Doorn-Laurs De Adviespraktijk Familierecht
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Door Praktijkgenerator heb ik al voor vele duizenden euro's extra werk uit bestaande dossiers gehaald en kan ik ook complexe zaken gemakkelijk aan. Het systeem verdient zich in een mum van tijd terug.

  Notariaat Kremer, Oldebroek/Wezep
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • De website werkt prima. Modellen zijn goed en ook juist de "kleine" modellen (van volmachten, besluiten e.d.) zijn erg handig. Kortom, ik ben een tevreden gebruiker van de website.

  Guido van den Bos, notaris te Nijkerk
 • Ik heb in ieder geval veel plezier en profijt van de generator. Voor een klein kantoor, is het ideaal!

  Caroline Neering, notaris te Den Haag
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026- 3791912

voor meer info