woensdag 4 april 2012

Rechtspersonenrecht abstract?

Raakt jouw klant/personeel het spoor bijster en begrijpt niet waarom iemand in het ene geval als bestuurder handelt en in het andere geval als aandeelhouder? In concerns wordt de aandeelhoudersvergadering gevormd door een bv, die op haar beurt ook weer een bestuur en een aandeelhoudersvergadering kent. Soms zijn aandeelhouders en bestuurders dezelfde partijen.

Probeer dit eens: (gebruik het ontstaan van de VOC):

Er waren mensen die zoveel geld hadden dat ze het niet zelf meer effectief konden beheren. Er waren eens mensen die zoveel geld nodig hadden voor hun activiteiten, dat ze het zelf niet meer konden financieren. Vraag en aanbod kwamen bijeen en daarmee het dualisme in het ondernemingsrecht:

Investeer het geld in de bouw en lading van een schip/entiteit (inbreng)

Geef het schip een richting: vaar naar het oosten van Indië en drijf daar handel mee (het doel)

Er moet een schipper/kapitein zijn (bestuur) om het schip te besturen

Als met het schip iets anders wordt gedaan dan de bedoeling was, kan er worden ingegrepen: doeloverschrijding

Als de financiers geen vertrouwen meer hebben in de schipper: ontslag directie door aandeelhoudersvergadering

Voor fouten van de schipper is financier niet verder aansprakelijk dan tot voldoening inbreng (beperkte aansprakelijkheid)

Periodieke rekening en verantwoording: opstellen jaarrekening en vaststelling daarvan door avva. En decharge.

De schipper bepaalt het beleid (hoe varen we, wat en wie nemen we mee): bestuursvrijheid. Bestuursaansprakelijkheid alleen voor mismanagement achteraf

Als de schipper zijn fiets aan het schip/de entiteit verkoopt, bestaat de kans op een onevenwichtige belangenafweging (tegenstrijdig belang).

Toezicht op schipper aan boord tijdens de reis: Raad van Commissarissen

Keerzijde beperkte aansprakelijkheid is dat schuldeisers zich op garantievermogen moeten kunnen verhalen: (kapitaalbescherming).

Als er meer geld nodig is: emissie aandelen

Als er teveel geld over is: dividend uitkering, uitkering tlv reserves, of kapitaalvermindering

Verhandelbaarheid van aandelen of beperking daarvan: notering aan effectenbeurs of juist blokkeringsregelingen.

Is het schip afgeschreven of de reis geëindigd: ontbinding en liquidatie.

Moeten er twee of meer schepen tot een vloot worden samengevoegd: fusie

Moeten er schepen uit de vloot worden gehaald en onder eigen vlag gaan varen: (af)splitsing.

Met deze versimpelde weergave lukt het meestal de abstractie van het vennootschapsrecht te doorbreken en het inzichtelijker te maken. Veel van het bovenstaande geldt nu in meer of mindere mate nog steeds en helpt het inzicht in het rechtspersonenrecht en het dualisme dat daaraan verbonden is te doorgronden.

Laat een reactie achter.

 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Cindy van Goethem, notaris in Hulst

  Met PraktijkGenerator ga ik met een gerust hart slapen. Ik weet dat mijn output up-to-date is. Ik voel me sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Wat een nuttige en inspirerende Master Class volgde ik via PraktijkGenerator over de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit. PraktijkGenerator, ook voor de familierechtspecialist een aanrader!

  Nienke van Doorn-Laurs De Adviespraktijk Familierecht
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Door Praktijkgenerator heb ik al voor vele duizenden euro's extra werk uit bestaande dossiers gehaald en kan ik ook complexe zaken gemakkelijk aan. Het systeem verdient zich in een mum van tijd terug.

  Notariaat Kremer, Oldebroek/Wezep
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • De website werkt prima. Modellen zijn goed en ook juist de "kleine" modellen (van volmachten, besluiten e.d.) zijn erg handig. Kortom, ik ben een tevreden gebruiker van de website.

  Guido van den Bos, notaris te Nijkerk
 • Ik heb in ieder geval veel plezier en profijt van de generator. Voor een klein kantoor, is het ideaal!

  Caroline Neering, notaris te Den Haag
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info