donderdag 27 september 2012

Flex-BV eindelijk is het zover

De Flex-Bv komt er op 1 oktober 2012 aan. Eindelijk wordt alles makkelijker en flexibeler, althans dat willen vele adviseurs ondernemend Nederland doen geloven. Maar: flexibiliteit betekent meer keuzes en meer keuzes maken het doorgaans niet makkelijker. Op de vereenvoudiging die het afschaffen van de kapitaalbescherming en het minimum kapitaal ons beloofden, wordt het nodige afgedongen doordat er nieuwe best practices zullen moeten ontwikkeld om het notariële tuchtrecht tegemoet te komen.

Het terugbetalen van het minimum kapitaal kan verstrekkende gevolgen hebben voor BV’s en het bestuur: banken eisen vaak instandhouding van een garantievermogen en daar kun je met de terugbetaling doorheen breken, waardoor de gehele faciliteit opeisbaar wordt: daar sta je als bestuur met jouw goedkeuring van de uitkering, met de opeisbaarheid van de bankschuld had je geen rekening gehouden. Ook bij de BV die een pensioentoezegging heeft gedaan, zal meestal geen kapitaal/dividend/reserves mogen uitkeren.

Wat men ook lijkt te vergeten, is dat een BV werkkapitaal nodig heeft. Waarom niet in de vorm van aandelenkapitaal? Een BV met een gestort kapitaal van EUR 0,01 die vervolgens geld leent, zal een ongezonde balans hebben. Het argument om dan maar agio te storten, dan kun je dat zonder notaris er weer uit laten halen, is achterhaald, je kunt immers alle aandelen (op een na) intrekken met terugbetaling, met instemming van de aandeelhouder, als je uiteindelijk vindt dat het kapitaal er uit moet.

De zzp-er die voor een paar honderd euro binnen een paar tellen in een BV wordt gepraat, zal nog wel eens terugdenken aan die mooie tijden toen hij nog in de IB viel, met alle fiscale ondernemingsfaciliteiten. En als hij niet wordt gewaarschuwd dat hij zijn publicatiestukken moet deponeren, zal hij de snelle adviseur die hem uiteindelijk niet adviseerde omdat hij voor een afbraakprijs een BV heeft opgericht en voor advies geen tijd meer had, geen warm hart toedragen als zijn BV failliet gaat.

Nu het goede nieuws: De Flex-BV en straks ook Bestuur en Toezicht bieden een uitgelezen kans om met cliënten in contact te treden om hun structuur en corporate governance eens tegen het licht van de nieuwe wetgeving te houden. U kunt – als u zich goed voorbereidt- daarmee goede sier maken en uw expertise tonen en natuurlijk uw omzet vergroten. U bent dan namelijk bezig met specialistisch maatwerk. U moet daar nu wel op inspringen, vele andere professionals bewegen zich ook al op dit vlak, maar hebben een natuurlijke achterstand op het notariaat, immers de notaris zal uiteindelijk de akte moeten tekenen.

Kortom, het is mooi dat de Flex-BV er komt, maar denk er vooral niet te licht over, het wordt namelijk echt ingewikkelder, in weerwil van titel van het wetsontwerp.

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info