dinsdag 12 februari 2013

Domein en Specialist

Heb je een blindedarmontsteking, dan twijfel je geen moment, de slager, ook verstand van snijden in vlees, zul je niet bezoeken, je gaat naar de specialist.

Doe je dat omdat in de wet staat dat je voor een blindedarmontsteking naar een chirurg moet? Nee, want het staat niet in de wet en nee, je wilt goed geholpen worden en zoekt dus een medisch specialist. De wet zegt slechts dat iemand alleen bepaalde medische handelingen mag verrichten als hij daartoe voldoende is opgeleid en gekwalificeerd (vrij vertaald uit de Wet BIG).

In het notariaat gaat dat anders: voor bijvoorbeeld de oprichting van een B.V. moet je naar de notaris. De wet zegt niet, voor een testament moet je naar een notaris die daarin is gespecialiseerd, sterker nog, de zweem van generalisme kleeft nog steeds aan de notariswet. Maar de wet doet meer: je mag alleen notaris zijn als je daartoe voldoende bent opgeleid (en nog aan een aantal voorwaarden hebt voldaan).

Dus de client (anders dan de patient) heeft niets te kiezen, hij moet voor bepaalde zaken naar de notaris. De patient mag met zijn blindedarmontsteking ook naar Jomanda. Als de client slim is, wil hij (net als de patient) naar de specialist. Dat laatste weet hij vaak niet, maar dat komt omdat het notariaat de afgelopen decennia nooit transparant heeft hoeven zijn over wat zij doet en waar haar toegevoegde waarde zit. Sinds 14 jaar moet dat wel. En daar schrok zij zo van dat zij alleen maar concurreerde op prijs. Die wedstrijd heeft zij echter verloren.

Wat nu? Leer van de patient in de medische branche. Of een domein nu positief is geformuleerd (notariaat) of negatief (je mag niet in mensen snijden als je geen medisch specialist bent), de patient maar ook de client wil uiteindelijk worden geholpen door de specialist.

Zet dus in op specialisatie: zorg dat jij de expert wordt (door superspecialisatie). Zoek een onderwerp uit het notariële spectrum dat jij leuk vindt. Lees alles wat er over jouw expertonderwerp is te vinden. Laat je opleiden en inspireren. Deel jouw expertise met de (social) media, jouw clienten, jouw relaties, jouw zaakgevers etc. En het moeilijkste: zeg nee tegen zaken die niet in jouw specialisme passen. Blijf volhouden, superspecialisatie levert niet onmiddellijk een volle praktijk, dat duurt zeker een a twee jaar. Maar dan ben jij veilig voor het ontvallen van het domeinmonopolie en houd je werk, wat er ook gebeurt. En reken specialistentarief voor jouw diensten, als de cliënt niet selecteert op prijs, maar op specialisme, is prijs minder belangrijk.

Ik hoor je denken: klanten willen helemaal geen specialist voor commodities als transport en hypotheek en schenkingen van lijfrentes etc. Daar willen ze eigenlijk niets voor betalen. Bedenk dan het volgende: als iedere notaris zich superspecialiseert, zal hij bepaalde zaaksoorten niet meer (kunnen/moeten) doen: en dan neemt het aanbod van dienstverlening op alle rechtsgebieden af: en dan werkt de marktwerking die 14 jaar geleden voor het notariaat werd ingevoerd ook een keer in het voordeel van het notariaat. Je moet wel durven en je moet volhouden. Ook als jij de enige bent die superspecialiseert, heeft dat op jouw praktijk heilzaam effect. Doet het gehele notariaat hier aan mee, dan verrijst de Feniks uit zijn as. En wellicht zijn er kantoren die commoditywerk tot superspecialisatie verheffen (zonder de basale ambtsregels en zorgvuldigheidnormen aan hun laars te lappen).

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info