woensdag 19 februari 2014

Statutenwijziging en de hondenbeet of dienstweigering en de kattenbeet.

De kamer voor het notariaat Den Bosch (SHE/2013/74) oordeelde op 20 januari 2014 dat een notaris klachtwaardig handelde.

De casus is – kort samengevat – als volgt. Een notaris heeft statuten gewijzigd van een stichting, terwijl er een vacature bestond in haar bestuur. De vacature betrof een kwaliteitszetel. Bij de statutenwijziging is die kwaliteitszetel komen te vervallen.

Klagers vonden dat de notaris zijn dienst had moeten weigeren, omdat hij de wijzigingsbevoegdheid restrictief had moeten uitleggen in het licht van de bedoeling van de oprichters en omdat er duidelijke tegenstrijdige belangen bestonden. Er diende in de betrokken periode ook een kort geding omtrent het bestuursbesluit (wat de notaris niet bekend was) en de zaak kende (lokale) publiciteit. Feit is dat op formeel juridische gronden niets aan de statutenwijzing in de weg stond.

De kamer oordeelde als volgt:

De notaris moest dan ook met de nodige voorzichtigheid afwegen of hij zijn ministerie wel of niet zou verlenen. De kamer is van oordeel dat de notaris gelet op het feit dat de statutenwijziging het laten vervallen van de kwaliteitszetel inhield wat in strijd is met de bedoeling van de oprichters, gecombineerd met de korte tijdspanne waarin alles zich afspeelde en de conflictueuze omstandigheden waarin partijen zich bevonden, zijn ministerie had moeten weigeren. De kamer is dan ook van oordeel dat de klacht gegrond is (en legde echter geen maatregel op).

Deze zaak past in het rijtje van dienstweigering bij de doorbraak van kettingbedingen en verlening van tweede hypotheken. De tuchtrechter kijkt naar de notaris aan wie een diabolische keuze wordt gesteld: dienst verlenen omdat het juridisch kan of dienst weigeren omdat er belangen in de knel komen, die in een eerder stadium afgezekerd hadden kunnen worden. Hij wordt dus door de hond of de kat gebeten. Notaris, speelt u maar voor rechter.

Waar de echte fout ligt, is bij de notaris die de oprichtingsakte opstelde en verleed. Met een paar simpele aanvullingen aan de statuten had kunnen worden voorkomen dat (het besluit tot) de statutenwijziging doorgang kon vinden zonder instemming van de kwaliteitsbestuurder en had zelfs geregeld kunnen worden dat het artikel dat over de kwaliteitszetel gaat niet gewijzigd kon worden, zie 2:293 BW. De verkeerde notaris zit dus in het beklaagdenbankje.

Hij die wordt geconfronteerd met het matige werk van de vorige notaris wordt geacht recht te spreken. De klacht had ongegrond verklaard moeten worden en de klagers hadden de vorige notaris moeten aanklagen. Daar hoort de klacht namelijk thuis.

Ben benieuwd of er hoger beroep is/wordt ingesteld. En als dat het geval is, verwacht ik daar niet veel heil van gezien de opvattingen van het Hof op dit vlak (doorbraak kettingbeding/tweede hypotheek etc). Hopelijk sorteert het Hof voor op de teneur van de onlangs aangenomen verordening dienstweigering.

Laat een reactie achter.

 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Cindy van Goethem, notaris in Hulst

  Met PraktijkGenerator ga ik met een gerust hart slapen. Ik weet dat mijn output up-to-date is. Ik voel me sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Wat een nuttige en inspirerende Master Class volgde ik via PraktijkGenerator over de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit. PraktijkGenerator, ook voor de familierechtspecialist een aanrader!

  Nienke van Doorn-Laurs De Adviespraktijk Familierecht
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Door Praktijkgenerator heb ik al voor vele duizenden euro's extra werk uit bestaande dossiers gehaald en kan ik ook complexe zaken gemakkelijk aan. Het systeem verdient zich in een mum van tijd terug.

  Notariaat Kremer, Oldebroek/Wezep
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • De website werkt prima. Modellen zijn goed en ook juist de "kleine" modellen (van volmachten, besluiten e.d.) zijn erg handig. Kortom, ik ben een tevreden gebruiker van de website.

  Guido van den Bos, notaris te Nijkerk
 • Ik heb in ieder geval veel plezier en profijt van de generator. Voor een klein kantoor, is het ideaal!

  Caroline Neering, notaris te Den Haag
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info