dinsdag 16 september 2014

De 14 valkuilen bij modellen in eigen beheer

Hieronder de lijst met de meest voorkomende valkuilen:

1. Liever direct werk dan indirect werk (dossier gaat voor corvee)

2. Absentie in modellencommissievergaderingen: (de klant belt en claimt de notaris en die laat graag verstek gaan, want het is maar een modellenvergadering die hij mist).

3. Notarissen maken hun modellenhuiswerk niet waardoor de volgende vergadering niet effectief is.

4. Persoonlijke voorkeuren: “Heden, ** verscheen voor mij, Kees Netjes, notaris ter standplaats Lutjebroek” , of “Op ** verschijnt voor mij, Kees Netjes, notaris te Lutjebroek…” etc. “De comparant/e…” “De verschijnende persoon”

leiden tot marginale vooruitgang.

5. Het nieuwe elan waarmee het modellenproject wordt aangepakt, neemt rechtevenredig met het aantal bijeenkomsten af.

6. Omdat de nieuwe modellen niet tijdig af zijn, gaan medewerkers zelf eigen modellen beheren en onderhouden waarin wel rekening wordt gehouden met nieuwe wetgeving/jurisprudentie, en verdwijnt know how op plaatsen waar het niet voor de hele organisatie beschikbaar is.

7. Investeren in modellen betekent investeren in het kantoorbelang (waar anderen dus ook van profiteren) en niet in het eigen belang (en dat is, anders dan velen beweren, iets waar vele organisaties mee kampen).

8. Doordat de wijziging van een model invloed heeft op een hele stam andere modellen, schuift men de aanpak daarvan voor zich uit.

9. Doordat de wijziging van een model invloed heeft op een hele stam andere modellen, heeft men slechts een gedeelte gewijzigd en is de modellenpopulatie niet meer consistent.

10. Doordat de wijziging van een model invloed heeft op een hele stam andere modellen, schuift men de vertaling in het Engels voor zich uit.

11. Doordat de wijziging van een model niet goed wordt doordacht, verzuimt men ook de draaiboeken, stappenplannen, checklists en correspondentie aan te passen en loopt men een verhoogd risico fouten te maken.

12. Omdat de modellencommissie niet of (te) traag reageert, stopt de organisatie met het aanleveren van input op de modellen (want: er gebeurt toch weer niets mee).

13. Notarissen geloven dat hun cliënten bepaalde voorkeuren hebben t.a.v. het gebruik van terminologie, terwijl de cliënt allang blij is als hij iets snapt van de inhoud van de akte. Het zijn dus persoonlijke voorkeuren.

14. Notarissen geloven dat hun cliënten willen dat de notaris zelf zijn modellen maakt en onderhoudt, terwijl de cliënt daar echt niet mee bezig is: hij kiest zijn notaris op basis van vriendschap en vertrouwen of op basis van de prijs of een combinatie van die drie), en neemt aan dat de notaris zelf het juiste gereedschap kiest.

Herken jij een of meer van de bovenstaande punten? Vraag jij je af of het ook anders kan? Kijk dan eens op www.praktijkgenerator.nl of bel met Dirk de Lange, 0646378559

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info