woensdag 8 oktober 2014

ANBI en verkeerde statutaire clausules

Stel je zit in het bestuur van een het algemene nut beogende instelling (ANBI) en hebt een notaris de opdracht gegeven om de statuten van jouw ANBI te wijzigen, hetgeen aanvankelijk naar volle tevredenheid is geschied.

Dan komt de aanslag schenkingsrecht. Hè, da’s vreemd, ik ben toch vrijgesteld, want ik ben toch een ANBI? Wat blijkt, jouw notaris heeft verzuimd na te gaan aan welke eisen jouw statuten behoren te voldoen.

Wat doe je in zo’n geval?

1. Boos zijn en je bedrogen voelen, want jouw notaris stelde kennelijk jou als klant niet centraal, hij zet zich immers niet voor de volle 100% in om jou alleen het allerbeste voor te schotelen. En je laat het daarbij… of:

2. Een tuchtklacht indienen: onder andere o.g.v. artikel 17, lid 1 Wet op het notarisambt

3. De schade bij jouw notaris claimen.

Stel je bent de notaris die het betreft:

1. Je deed het toch voor een vriendenprijs en dan mogen ze niet verwachten dat jij er veel tijd en aandacht aan besteed…. Werkelijk, geloof jij dat die stelling door jouw cliënt, de tuchtrechter of de schaderechter wordt gevolgd?

2. Had de KNB jou er niet op moeten wijzen dat er iets is veranderd? Dat hangt af van wat je van de KNB verwacht en welke koers de KNB op gaat, maar je bent zelf primair verantwoordelijk voor jouw ambtsuitoefening. Wat interessant is, is dat de KNB jou al twee keer gewezen heeft op de wetswijziging in het Notariaat Magazine van mrt 2013 en in een nieuwsbrief (en op 2 oktober 2014 voor de derde keer). Kennelijk heb je de eerste twee gemist, of niet de moeite genomen jouw modellen aan te passen.

Met een tucht- en/of schadezaak zijn vele tientallen uren gemoeid (die jouw ex-cliënt echt niet wil betalen) en je loopt aan tegen hoge externe kosten van rechtsbijstand en het slurpt bijzonder veel energie. En je zult moeten proberen de schade te verhalen op jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekeringsmaatschappij. Genoeg redenen om dit soort ellende proberen te voorkomen.

Om welke bepaling gaat het in casu? artikel 1a lid 1 letter h Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994);

“uit de regelgeving van de instelling blijkt dat bij opheffing van de instelling een batig liquidatiesaldo wordt besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling met een soortgelijke doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een soortgelijke doelstelling heeft.”

Let op, er zijn nog meer regels waaraan de statuten van een ANBI moeten voldoen. En bij elk gesprek met een stichting of vereniging dient ter sprake te komen of het een ANBI is of niet. Daarvoor helpt alleen een ijzersterk geheugen, of als je daaraan twijfelt of je niet kunt herinneren of je dat hebt, een goede checklist.

Wat had jij kunnen doen om de ellende die met het bovenstaande verbonden is, te voorkomen? Lees de berichten van de KNB, en onderhoud jouw modellen en kijk in de wet als er een wettelijke bepaling is waarop een beroep wordt gedaan. Je kunt er ook voor kiezen het modellenonderhoud uit te besteden.

Ben jij benieuwd waaraan de statuten van een ANBI nog meer moeten voldoen? Stuur mij dan voor 31 december 2014 jouw e-mailadres via dirk.de.lange@praktijkgenerator.nl en ik stuur jou gratis een model. Je kunt ook naar onze website gaan en je aanmelden op onze nieuwsberichten, dan ontvang je ook gratis een van onze modellen waarin de ANBI-status als variant is ingebouwd.

Laat een reactie achter.

 • Wij zijn erg blij en voelen ons zeker met PG als partner!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Praktijkgenerator levert een belangrijke bijdrage aan onze praktijk. Het brede aanbod aan  modellen, het gebruiksgemak en de snelle respons op vragen leveren een aanzienlijke tijdsbesparing op. Als kers op de taart de mogelijkheid om via de on demand webinars de jaarlijks verplichte PE punten te halen. Alles-in- één abonnement. Ideaal!

  Sebastiaan van Dugteren van Notariskantoor Timmers in Lisse
 • De toegevoegde waarde van PraktijkGenerator is evident. Niet alleen door de complete modellenbank, maar net zo goed door de expertise en servicegerichtheid van de medewerkers.

  mr Bob Wiering, jurist bij Legal Loyalty
 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info