woensdag 29 oktober 2014

Benoeming bestuurders voor bepaalde tijd

De notamail van 22 oktober verhaalt over een uitspraak van de Rechtbank NH van 3 september 2014. Er was een besluit genomen door het bestuur van een stichting (administratiekantoor), terwijl de bestuurders reeds geruime tijd geleden waren gedefungeerd door verloop van hun termijn waarvoor zij waren benoemd. Gevolgen: de rechtbank oordeelde dat het besluit non-existent is.

Dat lijkt me een juiste uitspraak. Of dat in hoger beroep standhoudt, is de vraag, maar voor het Notariaat is de uitspraak niet verkeerd: je kunt aan die uitspraak argumenten ontlenen dat er op een notaris een zware onderzoekstaak rust, waarmee de toegevoegde waarde van de notaris kan worden aangetoond.

Wat leert ons deze uitspraak?

Veel statuten van stichtingen en verenigingen bepalen dat bestuursleden voor een bepaalde periode worden benoemd en (al dan niet volgens een rooster van aftreden) aftreden door het simpele verloop van tijd. Het stond namelijk zo in het model. Erg praktisch als je van iemand af wilt, je hoeft niets te doen, zijn functie houdt vanzelf op. Erg onpraktisch bij het juist functioneren van bestuursleden (als je niets doet, is er na verloop van tijd geen bestuur meer).

Bespreek met cliënten de (on)wenselijkheid van de benoeming voor een bepaalde periode en waarschuw voor de gevolgen van de keuze. Wat er ook wordt gekozen, aan beide systemen kleven voor- en nadelen, zolang je maar tot een weloverwogen conclusie komt en (later) kunt laten zien dat je een en ander hebt besproken.

Ook hier geldt weer: gebruik ook een checklist bij de intake over oprichting/statutenwijziging van stichtingen en verenigingen. En stop met de poging om cliënten “in het model te praten”. Door dit soort zaken te bespreken, laat je juist jouw meerwaarde zien, en bouw je aan jouw expertpositie.

Wat nu als jou wordt gevraagd een besluit van een bestuur van een stichting/vereniging uit te voeren (of voor te bereiden), welk besluit de basis is van een rechtshandeling die wordt opgenomen in een notariële akte?

In het handelsregister is opgenomen dat er drie bestuurders in functie zijn. Mag jij daar op afgaan? Of heb jij een zwaardere onderzoeksplicht en moet jij de rechtsgeldigheid van een besluit onderzoeken? Ik denk het laatste. Voor dat onderzoek heb jij de geldende statuten nodig. Het ligt denk ik op jouw weg om door te vragen en om herbenoemingsbesluiten op te vragen, en zo nodig voor een herbenoemingsbesluit en bekrachtiging zorg te dragen. Ja dat is extra werk, maar dat hebben we toch nog steeds nodig, zolang je de kosten maar aan de opdrachtgever doorbelast.

Ik ben bang dat er heel veel besturen van stichtingen en vereniging ledenloos zijn. Ik heb geen onderzoek gedaan, maar mijn vermoeden is dat er heel vaak sprake is van een benoeming voor een bepaalde periode. De meeste besturen zijn zich dat niet bewust, zeker als het om vrijwilligersorganisaties enzovoorts gaat.

Hier dienen zich kansen aan: benader die besturen, help hen met herbenoemingsbesluiten en bekrachtigingen en bespreek of de statuten nog voldoen.

Laat een reactie achter.

 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Cindy van Goethem, notaris in Hulst

  Met PraktijkGenerator ga ik met een gerust hart slapen. Ik weet dat mijn output up-to-date is. Ik voel me sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Wat een nuttige en inspirerende Master Class volgde ik via PraktijkGenerator over de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit. PraktijkGenerator, ook voor de familierechtspecialist een aanrader!

  Nienke van Doorn-Laurs De Adviespraktijk Familierecht
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Door Praktijkgenerator heb ik al voor vele duizenden euro's extra werk uit bestaande dossiers gehaald en kan ik ook complexe zaken gemakkelijk aan. Het systeem verdient zich in een mum van tijd terug.

  Notariaat Kremer, Oldebroek/Wezep
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • De website werkt prima. Modellen zijn goed en ook juist de "kleine" modellen (van volmachten, besluiten e.d.) zijn erg handig. Kortom, ik ben een tevreden gebruiker van de website.

  Guido van den Bos, notaris te Nijkerk
 • Ik heb in ieder geval veel plezier en profijt van de generator. Voor een klein kantoor, is het ideaal!

  Caroline Neering, notaris te Den Haag
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info