vrijdag 26 februari 2016

De Hoge Raad maakt korte metten met half werk en het parlement met de vervaltermijn voor klachtrecht.

smoking gun feb 2016

Twee recente uitspraken laten zien dat de rechter weinig op heeft met halfbakken werk.

 1. Als je niet kunt laten zien dat je de cliënt ergens niet voor hebt gewaarschuwd, wordt aangenomen dat je hem niet hebt gewaarschuwd. De bewijslast ligt dus bij jou. Zorg dus voor een goed besprekingsverslag! (HR 19 februari 2016, nr 15/01318 (HR:2016:288))
 2. Als jouw klerk niet goed nadenkt met het kiezen van een transportdatum, terwijl er nog e.e.a. aan notarieel voorwerk moet gebeuren waardoor er vertraging optreedt die tot schade leidt, ben je daar 100% aansprakelijk voor. (HR 19 februari 2016, nr 14/05284 (HR:2016:270))

De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met artikel 99, vijftiende lid, van de Wet op het notarisambt:  het koppelen van de vervaltermijn uit de klachtprocedure aan het redelijkerwijs bekend worden van het handelen of nalaten. Hierdoor blijft een notaris in principe levenslang tuchtrechtelijk verantwoordelijk.

De omgeving om ons heen dwingt de beroepsgroep om veel zorgvuldiger te acteren. Is dat slecht nieuws?

Nee natuurlijk niet: het is een erkenning van de belangrijke rol die aan de notaris toekomt. Het is de prijs die een individuele notaris bij tijd en wijle moet betalen voor het domeinmonopolie van het gehele notariaat. En het is JOUW SMOKING GUN om tegen de goedkoopste notariszoeker te zeggen: Ik wil u graag helpen, maar dan op mijn condities. Ik word gedwongen nog zorgvuldiger te acteren en daarom kan ik het niet doen voor de prijs die u in uw hoofd heeft. En houd dan je rug recht. Als jouw collega dat ook doet, gaat het goed. En doet jouw collega dat niet, dan heeft hij het even heel druk en loopt zodoende veel meer risico, want dan kan hij simpelweg alle checks, balances en belehrungen niet uitvoeren.

Gebruik deze ontwikkelingen om jouw werkwijze te herzien. En gebruik deze ontwikkeling om jouw tarieven te herzien. Stel je cliënt centraal en verdubbel daarom je prijs. Je moet hem immers optimaal helpen! Weet je nog: als je je prijs verdubbelt, en minder dan 50% van je klanten loopt weg, heb je nog steeds meer geld en minder kans op een claim.

Cliënten lopen echter niet weg. Waarom niet? Dat komt door de werking van de Circle of trust:

Hoe wordt een vreemde jouw cliënt?

Stap 1: hij moet jou leren kennen.

Stap 2: hij moet jou aardig gaan vinden.

Stap 3: hij moet jou vertrouwen.

Stap 4: mogelijk: wordt hij jouw cliënt.

Stap 5: Is hij eenmaal jouw cliënt, zorg dan dat hij jouw ambassadeur wordt, zodat hij jou helpt bij Stap 1 en 2. Je maakt van een cliënt een ambassadeur door hem het gevoel te geven dat hij op de eerste plaats komt. Door hem meer te geven dan wat hij verwacht. Door je afspraken (vroeg)tijdig na te komen. Overdelivery heet dat.

Er staat geen EURO teken in de Cirkel of Trust. Dat betekent dat prijs juist niet belangrijk is om nieuwe cliënten aan te trekken. Gek genoeg onderscheiden vele notarissen zich nog steeds uitsluitend op prijs.

Klanten zoeken de goedkoopste prijs, cliënten zoeken een adviseur die ze vertrouwen. Is er vertrouwen, dan speelt prijs nauwelijks nog een rol.

Door bovengenoemde ontwikkelingen, heb je geen andere keus dan het uiterst zorgvuldig doen van je werk.

Laat een reactie achter.

 • Wij zijn erg blij en voelen ons zeker met PG als partner!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Praktijkgenerator levert een belangrijke bijdrage aan onze praktijk. Het brede aanbod aan  modellen, het gebruiksgemak en de snelle respons op vragen leveren een aanzienlijke tijdsbesparing op. Als kers op de taart de mogelijkheid om via de on demand webinars de jaarlijks verplichte PE punten te halen. Alles-in- één abonnement. Ideaal!

  Sebastiaan van Dugteren van Notariskantoor Timmers in Lisse
 • De toegevoegde waarde van PraktijkGenerator is evident. Niet alleen door de complete modellenbank, maar net zo goed door de expertise en servicegerichtheid van de medewerkers.

  mr Bob Wiering, jurist bij Legal Loyalty
 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info