donderdag 25 mei 2017

Tijd en prioriteit

Tijd is ons schaarste goed. Tijd kun je maar één keer besteden. Wees zuinig op je tijd. Maak altijd de afweging: is dit wat ik nu doe, het beste gebruik van mijn tijd op dit moment? Brengt deze activiteit mij het snelst tot mijn doel?

Je moet heel veel dingen doen om een notariskantoor te runnen. Strategische keuzes maken over het business model, positionering, specialisatie en anti-cyclisch denken: hoe lang blijft het vastgoed booming en wat als dat weer instort… Opleiding en begeleiding geven, acquisitie, personeelsmanagement, dossierwerk, besprekingen voeren, akten en stukken maken of nakijken, passeren, belehren, kantoormanagement, riskmanagement, modellenbeheer, opleiding volgen, netwerken, publiceren, literatuur/jurisprudentie bijhouden, peer reviewers en toezichthouders ontvangen,  nadenken over je pensioen, declaratiegeschillen afdoen, besprekingsverslagen maken, offertes bekijken en soms zelf maken, inschrijvingen doen in openbare registers, ubo-onderzoek doen, etc enz en zo verder. Ik ben bang dat zelfs Superman hier overspannen van zou worden.

Nu het weer supergoed gaat in het notariaat, is tijd helemaal schaars. Het is nu een kwestie van prioriteit en keuzes maken.

Alle bovenomschreven zaken moet je natuurlijk zelf kunnen. Maar nu moet je jezelf de vraag stellen of je het ook allemaal zelf moet doen.

Daar kan het volgende jou bij helpen:

Stop, doe minder, doe meer en begin

Maak een lijst van alle zaken die jij doet en die je zou moeten doen en hoeveel tijd je er per week aan besteedt. Als je een inschatting moet geven van de tijd die je ergens aan besteedt, schat je dat al snel te laag in (we minoreren welhaast van rechtswege). Dat geldt ook voor de tijd die je eraan zou moeten besteden, terwijl je dat uiteindelijk misschien toch wel niet doet. Hoeveel uur heb jij het afgelopen jaar aan het bestuderen van literatuur/jurisprudentie besteed? En hoeveel had je er aan moeten besteden om bij te blijven?

Zet achter elk item een van de volgende kwalificaties: doe meer, stop: laat dus over, doe minder. En de belangrijkste, maar ook de moeilijkste: zoek naar die ene activiteit die jij nu nog niet doet, maar die het echte verschil maakt. Een voorbeeld: Als je vindt dat je te weinig vastgoedwerk binnenkrijgt en je niets aan vastgoedacquisitie doet, zal vastgoedacquisitie het verschil kunnen maken. Begin daar dan mee.

Dat wat je kunt uitbesteden, moet je ook echt uitbesteden aan anderen die er hun werk van maken en er in gespecialiseerd zijn. Vaak zijn zij er ook nog eens een keer veel beter in dan jij. Voorbeelden: boekhouding, opleiding voor PE-punten, personeelsmanagement, modellen, ict-cloudoplossingen, softwarepakketten, maar ook secretarieel en administratief werk: dat besteedt je (intern) uit aan je secretariaat etc.

Ga ook steeds na wat jou meer opbrengt: bv: Dossierwerk of personeelsmanagement? Acquisitieactiviteiten of modellenonderhoud? Of jurisprudentie uitpluizen of netwerken? Afhankelijk van jouw positionering zal de uitkomst verschillen.

Sommige activiteiten kun je lastig uitbesteden: strategie bepalen, acquisitie en netwerken. Evenals het winnen van vertrouwen van jouw prospect cliënt. Stop daar meer tijd en energie in als je wilt groeien.

Als je nog steeds twijfelt of je een bepaalde activiteit moet uitbesteden, pas dan het volgende toe: Bereken jouw virtuele uurtarief. Dat doe je door je (persoonlijke) omzet te delen door 2.000 uur. Zoek ook uit wat het uurtarief of prijs is van de specialist aan wie je de specifieke activiteit kunt overlaten. De gouden regel is: kan iemand anders het (aanzienlijk) goedkoper, besteed het dan uit. Uiteindelijk staat Albert Heijn ook geen vleeswaren meer te snijden in zijn kruidenierswarenwinkeltje in Zaandam, maar laat hij dat over aan anderen.

Ben je veel onderweg naar cliënten, huur dan een chauffeur. In de auto kun je heel goed werken. Velen durven dat niet omdat ze het decadent vinden. Maar een hele dag een chauffeur paraat kost ongeveer eur 150. Als je de reistijd besteedt aan declarabel dossierwerk en de kosten van de chauffeur aan jouw cliënt voor wie je op pad bent, doorbelast, zijn alle partijen (ook de chauffeur) beter af.

Volg een cursus time management en incorporeer het aldaar geleerde in jouw organisatie. Met een paar simpele oplossingen/middelen kun je je tijd veel effectiever indelen en benutten en je productiviteit drastisch verhogen. Maar dan moet je wel uit je comfortzone komen: een cursus volgen en de zaken op de nieuwe manier gaan aanpakken en dat is vaak oncomfortabel in het begin, maar je leven wordt er wel veel comfortabeler door….

 

Zandloper © Karoly Czifra

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info