dinsdag 27 juni 2017

Eens gegeven, blijft gegeven

Als achteraf blijkt dat de situatie anders was dan jij had gedacht, komt dat voor jouw rekening. Jij moet immers alle scenario’s doordenken voordat je je handtekening zet. Er geldt geen bedenktijd voor jouw handtekening: Eens gegeven, blijft gegeven…..

Jouw handtekening heeft waarde. Zonder jouw handtekening kan de cliënt de beoogde rechtshandeling niet verrichten. Als je je handtekening te lichtvaardig zet, help je op het eerste gezicht de cliënt, maar uiteindelijk niet jezelf en ook niet de maatschappij en ten langen leste ook niet de cliënt, want als blijkt dat het niet goed was, bouwt hij ook voort op drijfzand.

Dat is de reden waarom er aan jouw vak zulke zware eisen worden gesteld. Zowel de eisen voordat je het vak kunt uitoefenen, voor je benoeming als de eisen die blijven gelden gedurende de tijd dat je het vak uitoefent en de nasleep als je bent gestopt.

Een overzicht van de eisen:

 • 6 jaar VWO
 • 4 jaar studie
 • 6 jaar stage
 • een voltooide beroepsopleiding
 • een goedgekeurd ondernemingsplan en betaling van vele duizenden euro’s beoordelingskosten
 • een volbracht toetredingsassessment
 • jaarlijks onderworpen zijn aan verplichte 20 P.E.-punten á EUR 100 per punt
 • de verplichte kwartaalrapportage aan het BFT
 • periodiek onderworpen te zijn aan peer reviews
 • een verplicht lidmaatschap van de KNB
 • voor ieder wissewasje heb je rekening te houden met alle belangen van alle betrokkenen
 • voor ieder wissewasje moet je betrokkenen uitgebreid belehren
 • onbezoldigd incassobureau voor de overdrachtsbelasting
 • onbezoldigd opsporingsambtenaar voor ongebruikelijke transacties
 • onderworpen aan een pittig tuchtrecht, waarbij je meestal zelf voor al jouw kosten opdraait
 • onderworpen aan een steeds uitdijende baaierd van wetten, verordeningen en uitvoeringsregels
 • jaarlijks vele duizenden euro’s aan beroepsaansprakelijkheidsverzekeringspremies
 • onderworpen aan een verplicht pensioen waar nu al behoorlijk op wordt gekort
 • een langjarige bewaarplicht van dossiers en akten
 • gedurende 20 jaar aangesproken te kunnen worden op (vermeende) beroepsfouten 
 • honderden indirecte uren per jaar aan modellenbeheer, acquisitie, permanente educatie, BFT en peer review tijdsbeslag, strategie en kantoormanagement.

Welk ander beroep heeft net zulke zware eisen?

Bedenk voordat je je handtekening zet, wat de waarde van jouw handtekening is voor jouw cliënt. Laat jezelf betalen overeenkomstig de waarde die jij toevoegt.

Een cliënt heeft er vanuit zijn perspectief bezien alle belang bij om jou te doen geloven dat jouw handtekening weinig waarde heeft. Hij moet het immers betalen en mensen houden doorgaans niet van betalen.

Laat de cliënt zien wat je allemaal doet voordat je je handtekening zet. Laat de cliënt zien wat je hebt gedaan en nog zult moeten doen om jouw handtekening te kunnen blijven zetten en om eenmaal gezette handtekeningen waarde te laten behouden. Laat de cliënt weten dat jouw handtekening staat voor zekerheid. Laat je cliënt weten dat ook jaren na dato jouw handtekening nog steeds waarde heeft en kan gelden als verzekering. Als je dat inzichtelijk maakt, zal de cliënt geen enkele moeite hebben met de factuur. En heeft hij dat nog steeds, wellicht moet jij hem dan niet als cliënt willen hebben.

Een voorbeeld uit de praktijk: een man, zakelijke cliënt van de notaris met zijn concern, wil zijn huwelijkse voorwaarden wijzigen, omdat hij verwacht dat zijn huwelijk geen lang leven meer beschoren is. Als je niet oppast, laat je je voor zijn karretje spannen en als je dan een akte passeert waarvan de vrouw niet precies weet wat de consequenties zijn, heb je het op korte termijn ogenschijnlijk goed geregeld, maar op langere termijn een akte gepasseerd waarvan de inhoud met een beroep op dwaling kan worden genegeerd. Leg jouw cliënt uit dat je hem alleen maar echt kunt helpen, als de pijn NU wordt genomen en volstrekt duidelijk is wat de gevolgen voor de toekomstige ex zijn. Laat hem zien dat zijn belang parallel loopt met jouw belang: zijn vrouw moet het begrijpen, anders levert het hem en jou grote problemen op als zij later stelt het niet begrepen te hebben. Dat is absoluut buiten je comfortzone en buiten die van de cliënt, maar dit is de enige manier om het goed te doen. Staat jouw handtekening er eenmaal onder, dan kun je er niets meer aan veranderen.

Een notaris kan in de uitoefening van zijn vak nu eenmaal niet dwalen!  Hij kan echter wel dwalen door zich hier niet voldoende voor te laten betalen! 

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info