dinsdag 4 juli 2017

Disruptie in het Notariaat

Het is nu zo druk en het gaat zo goed, dat men geen tijd neemt om vooruit te kijken. Oude tijden herleven, het vastgoed zorgt weer voor de meeste inkomsten. Herken je dit? Dat dat opeens voorbij kan zijn, zijn we bijna weer vergeten. In 2007 dacht ook iedereen dat het nu nooit meer fout zou gaan. Tot die groep behoorde ik ook…

De realiteit was helaas anders. Maak daarom juist NU ook tijd vrij om AAN je bedrijf te werken, ipv er IN, en stel jezelf de vraag: Waar sta jij over 1, 3, 5 en 10 jr. En het notariaat in het algemeen?

Doe ook een zgn SWOT analyse: Hieronder volgt een hele eenvoudige manier van de swot analyse: Swot: strenght, weakness, opportunities en threats. Zet ze in kwadrant, dat gaat het beste volgens de workshop methode.

Een workshop is geen lezing, maar een interactieve sessie waarin je gezamenlijk naar de beste oplossingen toewerkt, door het stimuleren van ieders creativiteit en door gebruik te maken van de kennis die uit alle lagen van de hele organisatie naar boven komt. Met name de kennis van de mensen die dagelijks in de vuurlinie staan, is onontbeerlijk. Door workshops te houden, hoeft de baas niet met DE oplossing te komen, die komt namelijk uit de organisatie zelf en daardoor wordt die veel beter gedragen en uitgevoerd dan iets dat van boven wordt opgelegd.

Aftrap: agendeer het wekelijks 1 uur. Vraag iedereen drie (of 10!!!) voorbeelden te noemen van elk van de kwadranten. Geef mensen tenminste 3 minuten de tijd om te antwoorden en laat ze die antwoorden opschrijven. Vervolgens vraag je de antwoorden uit en schrijf deze op. Als er doublures zijn, schrijf je die natuurlijk niet op.

Vervolgens vraag je iedereen om de drie belangrijkste punten uit te kiezen (geef ze daarvoor een paar minuten) en de punten te waarderen, het meest belangrijke krijgt drie turven, het op één na belangrijkste twee en het minst belangrijke een. Verzamel alle punten en tel op: de meeste punten heeft gewonnen. Nu heb je voor de komende tijd voldoende punten waaraan kan worden gewerkt.

Vul zo doende eerst de tabel met de 3 belangrijkste items per kwadrant en besteed vervolgens vervolgworkshops aan elk item. Ja dat kost tijd, maar is ook leuk en zorgt ervoor dat alles wat eruit komt, door de organisatie wordt gedragen.

Strenght Weaknesses
Opportunities Threats

 

Strength: zijn interne factoren, binnen je macht. Jij bent bijvoorbeeld een killer met de verklaring van erfrecht. Versterk je sterke punten. Denk ook eens na over de vraag: hoe zou jij willen dat jouw cliënten jou zien? Wat zou je willen dat zij JOUW toegevoegde waarde noemen? Maak reclame en campagnes rondom jouw sterke kanten.

Weaknesses: zijn interne factoren, binnen jouw macht. Versterk de zwakste schakel en daarna de zwakste schakel enz. Er is altijd een zwakste schakel. Ben je volledig afhankelijk van het vastgoed, zorg dat je een andere lijn klaarzet om een krach/dip op te vangen. Werk je voor slechts een paar grote cliënten, zorg dat je meer andere cliënten krijgt.

Opportunities: zijn externe factoren, buiten jouw macht: bijvoorbeeld een wetswijziging (kijk met name ook in Europa (Brussel)). Voorbeeld, een man zag aankomen dat braille bij liftknoppen wettelijk verplicht zou worden:  toen maakte hij braillebordjes en ging bij liftproducenten langs, en verkocht voor miljoenen. Zoek het op en verzin strategieën, (samenwerking) om uit te nutten. Wetgeving is voorspelbaar, je kunt het lang van te voeren zien aankomen. Economie is ook een Opportunity, maar veel minder goed voorspelbaar.

Threats: zijn externe factoren, buiten jouw macht: bijvoorbeeld het plan van dat de lijfrenteschenking fiscaal niet meer bij notariële akte hoeft te worden vastgelegd. Breng ze in kaart en waar mogelijk bescherm je er tegen, of maak het je Strength. Disruptie komt bijna altijd uit onverwachte hoek. Je kunt beter de disruptieve kracht zijn, dan het slachtoffer. Wat voor de een opportunity is, is voor de ander een threat. Bekijk het ook met die bril en zoek de opportunities.

Veel succes!

Laat een reactie achter.

 • Wij zijn erg blij en voelen ons zeker met PG als partner!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Praktijkgenerator levert een belangrijke bijdrage aan onze praktijk. Het brede aanbod aan  modellen, het gebruiksgemak en de snelle respons op vragen leveren een aanzienlijke tijdsbesparing op. Als kers op de taart de mogelijkheid om via de on demand webinars de jaarlijks verplichte PE punten te halen. Alles-in- één abonnement. Ideaal!

  Sebastiaan van Dugteren van Notariskantoor Timmers in Lisse
 • De toegevoegde waarde van PraktijkGenerator is evident. Niet alleen door de complete modellenbank, maar net zo goed door de expertise en servicegerichtheid van de medewerkers.

  mr Bob Wiering, jurist bij Legal Loyalty
 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info