Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Dinsdag 4 juli 2017

Disruptie in het Notariaat

Het is nu zo druk en het gaat zo goed, dat men geen tijd neemt om vooruit te kijken. Oude tijden herleven, het vastgoed zorgt weer voor de meeste inkomsten. Herken je dit? Dat dat opeens voorbij kan zijn, zijn we bijna weer vergeten. In 2007 dacht ook iedereen dat het nu nooit meer fout zou gaan. Tot die groep behoorde ik ook…

De realiteit was helaas anders. Maak daarom juist NU ook tijd vrij om AAN je bedrijf te werken, ipv er IN, en stel jezelf de vraag: Waar sta jij over 1, 3, 5 en 10 jr. En het notariaat in het algemeen?

Doe ook een zgn SWOT analyse: Hieronder volgt een hele eenvoudige manier van de swot analyse: Swot: strenght, weakness, opportunities en threats. Zet ze in kwadrant, dat gaat het beste volgens de workshop methode.

Een workshop is geen lezing, maar een interactieve sessie waarin je gezamenlijk naar de beste oplossingen toewerkt, door het stimuleren van ieders creativiteit en door gebruik te maken van de kennis die uit alle lagen van de hele organisatie naar boven komt. Met name de kennis van de mensen die dagelijks in de vuurlinie staan, is onontbeerlijk. Door workshops te houden, hoeft de baas niet met DE oplossing te komen, die komt namelijk uit de organisatie zelf en daardoor wordt die veel beter gedragen en uitgevoerd dan iets dat van boven wordt opgelegd.

Aftrap: agendeer het wekelijks 1 uur. Vraag iedereen drie (of 10!!!) voorbeelden te noemen van elk van de kwadranten. Geef mensen tenminste 3 minuten de tijd om te antwoorden en laat ze die antwoorden opschrijven. Vervolgens vraag je de antwoorden uit en schrijf deze op. Als er doublures zijn, schrijf je die natuurlijk niet op.

Vervolgens vraag je iedereen om de drie belangrijkste punten uit te kiezen (geef ze daarvoor een paar minuten) en de punten te waarderen, het meest belangrijke krijgt drie turven, het op één na belangrijkste twee en het minst belangrijke een. Verzamel alle punten en tel op: de meeste punten heeft gewonnen. Nu heb je voor de komende tijd voldoende punten waaraan kan worden gewerkt.

Vul zo doende eerst de tabel met de 3 belangrijkste items per kwadrant en besteed vervolgens vervolgworkshops aan elk item. Ja dat kost tijd, maar is ook leuk en zorgt ervoor dat alles wat eruit komt, door de organisatie wordt gedragen.

Strenght Weaknesses
Opportunities Threats

 

Strength: zijn interne factoren, binnen je macht. Jij bent bijvoorbeeld een killer met de verklaring van erfrecht. Versterk je sterke punten. Denk ook eens na over de vraag: hoe zou jij willen dat jouw cliënten jou zien? Wat zou je willen dat zij JOUW toegevoegde waarde noemen? Maak reclame en campagnes rondom jouw sterke kanten.

Weaknesses: zijn interne factoren, binnen jouw macht. Versterk de zwakste schakel en daarna de zwakste schakel enz. Er is altijd een zwakste schakel. Ben je volledig afhankelijk van het vastgoed, zorg dat je een andere lijn klaarzet om een krach/dip op te vangen. Werk je voor slechts een paar grote cliënten, zorg dat je meer andere cliënten krijgt.

Opportunities: zijn externe factoren, buiten jouw macht: bijvoorbeeld een wetswijziging (kijk met name ook in Europa (Brussel)). Voorbeeld, een man zag aankomen dat braille bij liftknoppen wettelijk verplicht zou worden:  toen maakte hij braillebordjes en ging bij liftproducenten langs, en verkocht voor miljoenen. Zoek het op en verzin strategieën, (samenwerking) om uit te nutten. Wetgeving is voorspelbaar, je kunt het lang van te voeren zien aankomen. Economie is ook een Opportunity, maar veel minder goed voorspelbaar.

Threats: zijn externe factoren, buiten jouw macht: bijvoorbeeld het plan van dat de lijfrenteschenking fiscaal niet meer bij notariële akte hoeft te worden vastgelegd. Breng ze in kaart en waar mogelijk bescherm je er tegen, of maak het je Strength. Disruptie komt bijna altijd uit onverwachte hoek. Je kunt beter de disruptieve kracht zijn, dan het slachtoffer. Wat voor de een opportunity is, is voor de ander een threat. Bekijk het ook met die bril en zoek de opportunities.

Veel succes!