maandag 29 januari 2018

Op zoek naar Die Ene Knop

Door digitalisering en automatisering, door enorme werkdruk, door het nagenoeg geheel ontbreken van geschillen over de inhoud van de notariële akten en door het uit het oog verliezen van de eigen toegevoegde waarde zoeken veel notarissen naar Die Ene Knop. Die ene knop die je induwt en dat vervolgens het dossier tot aan betaling van de factuur volledig automatisch wordt afgehandeld. Alleen nog even (pro forma) passeren…

We zijn niet heel ver vandaan van het moment dat die ene knop mogelijk is. Door het slim aan elkaar knopen van allerlei databases en slimme vraag en antwoord spellen, wordt het steeds realistischer dat we kunnen volstaan met het drukken op de knop.

Als een en ander zover is dat volstaan kan worden met die ene knop, dan kan je cliënt het helemaal zelf en heeft hij geen notaris meer nodig. En als je er nog wel bij betrokken bent, loop je het risico dat later blijkt dat de zaak toch minder standaard was dan gedacht. Dossiers hebben altijd haast, fouten hebben geduld…

Zorg ervoor dat je jouw cliënt centraal stelt en dat je hem zo goed mogelijk wilt helpen. In dat kader zal het maar zelden voorkomen dat je slechts op één knop hoeft te drukken en dat alles vanzelf gaat. Hoeveel dossiers verlopen echt helemaal volgens het boekje? Ook als je echt goed kijkt, en de boel inhoudelijk ook goed wilt dichttimmeren?

Natuurlijk moet je daar waar automatisering het werk kan verlichten en de output kan verbeteren, daarin investeren en dat optuigen. Maar zorg ervoor dat je de positie herwint van trusted advisor. Alleen dan zal er – als straks het drukken op de knop iets is dat buiten de notariële inmenging ook wel lukt – vraag blijven naar jouw expertise en toegevoegde waarde.

Vergelijk: er zijn via internet ontelbare gratis diëten en afslanktips beschikbaar. Toch is het aantal mensen met overgewicht nog nooit zo groot geweest. Mensen willen/kunnen zichzelf niet helpen, onder andere omdat ze denken dat ze speciaal zijn. Ze zoeken daar de hulp van de expert bij. Er is dus hoop!

Laatst sprak ik een notaris die voor haar cliënten om een aantal jaar een apk heeft ingevoerd. Ja dat is echt een hele klus om dat in te voeren en te systematiseren, maar het loont want testamenten en huwelijkse voorwaarden hebben nu eenmaal een beperkte houdbaarheid als het gaat om het verschaffen van een optimale en geschikte regeling. Aandacht geven aan je cliënten. Maatwerk leveren. Als je dit een paar jaar doet, heb je op een gegeven moment geen nieuwe cliënten meer nodig, je hebt meer dan genoeg werk aan het onderhouden van je bestaande cliënten. Denk na over recurring omzet uit bestaande cliënten. Denk na over het herwinnen van de positie van vertrouwensadviseur.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info