Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Woensdag 10 april 2019

Verborgen kosten, wat zijn dat?

Verborgen kosten zijn bijvoorbeeld de (genormaliseerde) kosten van een tuchtklacht, van het BFT-toezicht, van een audit, van een schadeclaim, de opportunitykosten van knowhowbeheer of juist het ontbreken daarvan.

Waarom zou je die kosten normaliseren? Omdat je er wel degelijk rekening mee moet houden:

De kosten van BFT-toezicht kom je om de zoveel jaar tegen. Door ze te normaliseren, kun je ze in je kostprijs meenemen.

Voor de kosten verbonden aan een tuchtklacht geldt dat ook: statistisch gezien heb je bijna 40% kans op een tuchtklacht. Er zijn in Nederland jaarlijks ongeveer 500 tuchtklachten en er zijn 1.258 notarissen. De kans dat een notaris een tuchtklacht krijgt is dan 500/1.258= 0,397456279 is bijna 40%. Al dit soort kosten zijn dus wel degelijk kostprijsverhogend.

Stel een BFT onderzoek vindt eens per 3 jaar plaats. Je moet de kosten die ermee verbandhouden dan voor 1/3 meetellen. Je moet de kosten berekenen die jouw kantoor maakt. Bij een BFT bezoek gaat het voornamelijk om gederfde omzet, immers je kunt je tijd maar aan één ding tegelijk besteden.

Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel het BFT-toezicht jaarlijks kost? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, dan ontvang je vanzelf ons bericht waarin we jou helpen dat precies uit te rekenen, via onze GRATIS online rekenmodule. Klik HIER voor inschrijving, je ontvangt dan ook nog geheel GRATIS ons model van de maand.

Verborgen kosten zijn niet optioneel, ze zijn niet te voorkomen (wel te beheersen en te verlagen). Je zult ze dus moeten meenemen in jouw kostprijs.

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben of wil jij verder met ons spreken? Dat kan natuurlijk! Bel met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling, voor een afspraak (telefoon 06 516 909 23 of e-mail: wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl).