Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Donderdag 22 augustus 2019

Negatieve spaarrente?

Negatieve spaarrente? Oké, prima, maar dan ook negatieve hypotheekrente! De banken laten doorschemeren negatieve spaarrentes te overwegen. Dat is goed voorstelbaar als op de kapitaalmarkt negatieve rentes heersen.

Als de bank voor het bewaren van jouw geld kluishuur rekent (negatieve rente), dan moet zij ook de negatieve rente die zij ontvangt op geld dat de ECB (of spaarders) bij haar stallen (anderen aan haar lenen), doorgeven aan de diegenen die geld bij haar lenen, waaronder de huizenbezitters met een hypotheek dus. Natuurlijk mag daar een marge (spread) tussen zitten: de bank moet immers ook verdienen. Maar het moet wel twee kanten op gaan.

Als de overheid het sparen wil bevorderen, verdient het aanbeveling nog eens goed naar de vermogensrendementsheffing te kijken. Als je spaart, kost het zowel negatieve rente als vermogensrendementsheffing. Zo wordt spaarzaamheid van een deugd een heel erg onaantrekkelijke bezigheid.