Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Maandag 16 september 2019

De verborgen kosten van een Audit

De vakanties zijn weer voorbij, alles wordt weer normaal… Is dat echt zo? De volgende financiële crisis staat voor de deur. Tijd om kritisch naar jouw kosten te kijken. Om jou daarbij te helpen, gaan we verder met de serie over de verborgen kosten.

Verborgen kosten, wat zijn dat ook alweer?

Verborgen kosten zijn bijvoorbeeld de (genormaliseerde) kosten van een tuchtklacht, van een BFT-onderzoek, van een audit, van een schadeclaim, de opportunitykosten van knowhow beheer of juist het ontbreken daarvan.

Waarom moet je die kosten normaliseren? Omdat je er wel degelijk rekening mee moet houden: voor de kosten van een audit ben je periodiek aan de beurt. Dit soort kosten zijn dus wel degelijk kostprijsverhogend.

Stel een audit vindt eens per 4 jaar plaats. Je moet de kosten die ermee verbandhouden dan voor 1/4 meetellen in jouw jaarbegroting. Bij een audit gaat het veelal uitsluitend om gederfde omzet, we negeren de kosten van de koffie en het broodje voor de auditor. Immers, je kunt jouw tijd maar aan één ding tegelijk besteden. Je moet vragenlijsten invullen, het bezoek van de auditor voorbereiden en de auditor ontvangen etc.

Wil je weten hoeveel de audits jou jaarlijks kosten, klik dan HIER. Maak een print van de ingevulde pagina als je het wilt bewaren, wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

Zo werkt dat ongeveer. Verborgen kosten zijn niet optioneel, ze zijn niet te voorkomen (wel te beheersen en te verlagen) en je zult ze moeten meenemen in jouw kostprijs.

In ons volgende bericht gaan we in op het salaris voor de notaris.

Mocht jij naar aanleiding van jouw berekening vragen hebben, wil jij hierover met ons spreken of wil je een excel ontvangen met daarin alle rekentools zodat je het rustig zelf kunt invullen en in jouw veilige kantooromgeving kunt opslaan, dan kan dat natuurlijk. Je kunt contact opnemen met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling (telefoon 06 516 909 23 of e-mail: wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl).