maandag 21 oktober 2019

De Goedkoopste legalisatie

Heb jij – zoals in ons vorige bericht vermeld – de berekening gemaakt van het bedrag dat jij gemiddeld per dossier moet omzetten om break-even te draaien? Dan ben je toe aan deel zeven van Durf te rekenen: het verborgen verlies. Heb jij  die mail gemist of wil je het nogmaals berekenen, klik dan HIER.

 

Wat reken jij voor een eenvoudige legalisatie? En wat zou een legalisatie moeten kosten (als je alle kosten in de prijs tot uitdrukking brengt)? En wat zou jij er voor moeten rekenen als jouw businessmodel is dat je afrekent op basis van de bestede tijd?

 

Hoeveel tijd denk jij dat jij en jouw medewerkers (ook de boekhouding en de incassomedewerker) op jouw kantoor gemiddeld aan een legalisatie besteden? Minder dan 0,3 uur? Vul de rekenhulp in en je weet het. Klik HIER voor de rekenhulp. Maak een print van de ingevulde pagina als je het wilt bewaren, wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

 

Voor een beter (vergelijkend) inzicht kun je hetzelfde doen voor een transport en hypotheek, klik HIER. Maak een print van de ingevulde pagina als je het wilt bewaren, wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

 

Er zit doorgaans een verschil tussen wat je denkt dat de footprint van een dossier is en wat het in werkelijkheid is en dat maakt zichtbaar wat het grootse probleem van het notariaat is, namelijk: het verborgen verlies. Je geeft tijd weg aan jouw cliënten en weet niet hoeveel, aan wie en waarvoor. En daardoor reken je te weinig voor jouw werkzaamheden.

 

Elk dossier neemt doorgaans (veel) meer tijd in beslag dan je aanvankelijk zou inschatten, ook als er niets onverwachts gebeurt en niets misgaat. En er speelt ook nog het volgende: ieder mens heeft de natuurlijke neiging zijn gespendeerde tijd naar beneden af te ronden (oprechte bescheidenheid of de angst om dom te lijken?).

Bovendien hebben mensen de neiging om het verwachte tijdsbeslag per dossier te laag in te schatten. We willen vooral niet dat het (te) duur is (lijkt).

 

Ga maar na: Als je de hele dag in verschillende dossiers hebt gewerkt en je gaat aan het einde van de dag jouw gewerkte tijd boeken op de verschillende dossiers, kom je vaak nog niet eens aan 3,5 uur, terwijl je er echt wel 7 uur hebt gewerkt. Dit komt door bovenstaande redenen en doordat je talloze malen wordt gestoord, door tientallen telefoontjes, collega’s die af en aan binnenlopen om iets te vragen of mede te delen, een afspraak die er moet worden tussengeschoven, een vriend die belt om even een afspraak te maken. Werk je de hele dag aan één dossier, dan is het veel makkelijker.

 

Met de rekenhulp Kosten per dossier reken je precies uit wat een dossier gemiddeld moet opbrengen voor een gezonde bedrijfsvoering. Wil je dat nog eens doen, klik dan HIER. Met de rekenhulp Voetprint Transport en Hypotheek weet je hoeveel tijd er gemiddeld aan een bepaald dossier zal worden besteed.

 

In het notariaat zijn er grosso modo twee businessmodellen (businessmodel is het model/manier waarmee/waarop jij je voor jouw toegevoegde waarde laat betalen):

 

 1. je rekent af op basis van de aan het dossier bestede tijd (daarbij worden uurtarieven gehanteerd die hoger zijn dan in de meeste andere branches, en dat komt omdat in een notariskantoor er nu eenmaal veel indirecte uren worden gemaakt (P.E.-opleiding, vaktechnisch overleg, modellenbeheer etc)); of

 

 1. je rekent af op basis van vaste tarieven per transactie/verrichting.

 

Met behulp van beide rekenhulpen kun je zien waar het lek zit en nu kun je er intelligent en doorwrocht op reageren.

 

Alleen als je weet waar het lek zit, kun je strategieën verzinnen om het lek boven te krijgen en te dichten. Kosten omlaag en prijs omhoog is de kortste klap, maar er is veel meer mogelijk. Benieuwd? Neem contact op met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling, voor een afspraak om hier samen naar te kijken (telefoon 06 516 909 23 of e-mail: wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl).

 

In ons volgende bericht staan we stil bij een aantal strategieën om hier verandering in te brengen.

Laat een reactie achter.

 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Je kennis op peil houden is een must als notaris. Bij PraktijkGenerator krijg ik alle know-how en PE-punten in één abonnement!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info