vrijdag 5 februari 2021

Centrale aandeelhoudersregister (CAHR) Hoe dan?

Het Centrale aandeelhoudersregister (CAHR) als digitaal aandeelhoudersregister invoeren is één ding. Het uitvoeren of inrichten is van geheel andere orde.

Er is onder andere een aantal verschillende uitvoeringsmogelijkheden.

Werk in uitvoering

 1. De eerste mogelijkheid is de methode vergelijkbaar met een fotoboek. Je maakt een PDF van de bestaande situatie en uploadt die in een digitale omgeving. Als er iets is gewijzigd, upload je simpelweg een nieuwe PDF. Zo ontstaat vanzelf een doorbladerbaar systeem. De PDF’s kun je koppelen aan de rechthebbenden (subject). Dit is geen gestructureerde database maar is wel eenvoudig in te richten.
 2. De tweede mogelijkheid is een aandeelhoudersregister waarbij op naam van het subject aandelen in het object vennootschap kunnen worden gekoppeld. Dit is een database waarin gestructureerd data wordt opgeslagen. Dit biedt veel meer mogelijkheden in de manier waarop je het aan de lezer presenteert.
 3. De derde is een aandelenregister waarin de aandelen in een BV de objecten zijn (binnen het kader van die BV) waaraan subjecten (rechthebbenden) worden gekoppeld. Ook dit is een database bestaande uit gestructureerde data. Dit systeem biedt ook veel meer mogelijkheden in de manier waarop je het aan de lezer presenteert.

Als er wordt gekozen voor een systeem dat moet corresponderen met het centrale digitale repertorium (CDR), moet de data gestructureerd worden opgeslagen en zijn alleen optie 2 en 3 mogelijk. Het is alleen een stuk lastiger te bouwen dan het pdf-fotoboek.

Blockchain

De vierde optie is een blockchain waar ik op dit moment verder geen aandacht aan besteed, om de volgende redenen. De blockchain is juist geen centraal register, maar een gedistribueerd systeem waarmee je beschikkingsbevoegdheid (spend it once) kunt verifiëren. Je zult er dan smart contracts aan moeten verbinden om allerlei zaken zoals stemrecht, winstrecht, beperkte rechten, toegang tot de vergaderingen, inzage in stukken, beslag en bijvoorbeeld de wijzigingen in het onderliggende aandeel te kunnen verwerken. Het noemen dat een blockchain de oplossing is, is één ding, het uitvoeren is ook hier weer van heel andere orde.

Vulling van het CAHR

Als het register moet worden gevuld vanuit het CDR, moet de notariële akte die de basis is voor een transactie ook gestructureerd worden ingedeeld en gestructureerde datavelden bevatten zodat het register gestructureerd kan worden gevuld/gemuteerd. Een beetje zoals KIK. De huidige ondernemingsrechtelijke transactiedocumenten, anders dan oprichtingsakte bevatten nog geen gestructureerde informatie.

Verreweg de meeste rechtshandelingen ten aanzien van aandelen verlopen via een notariële akte. Maar niet alle: bijvoorbeeld de intrekking van aandelen, het overlijden van een aandeelhouder (natuurlijk persoon), het beslag op aandelen, de (vol-)storting etc. Hoe zorg je ervoor dat dergelijke mutaties ook in het CAHR komen? Ze kunnen van wezenlijk belang zijn voor vervolgtransacties.

CAHR als Boek 2 BW-register

Het CAHR slaagt volgens mij alleen als het tevens het vennootschappelijke aandeelhoudersregister vervangt. Als het naast het vennootschapsrechtelijke aandeelhoudersregister wordt ingevoerd, creëer je een aanzienlijke lastenverzwaring. Namelijk een extra punt van registratie en een extra bron voor de titelrecherche. Bij discrepantie tussen de verschillenden bronnen: Artikel 2:194 BW register, CAHR, ubo-register, Handelsregister (enig aandeelhouder), moet je uitzoeken waar de discrepantie aan ligt. En dat is een aanzienlijke lastenverzwaring.

Verdere inrichting CAHR

Als het CAHR er komt (met daarin het vennootschappelijke aandeelhoudersregister), dan moet je de volgende zaken inrichten:

 • Opzetten gestructureerde database die communiceert met CDR en de inhoud van de ongestructureerde akten
 • Beveiliging
 • Uittreksels
 • Beheerder
 • ENG/NL-taligheid
 • Beperkte rechten
 • Betaling
 • Tool om mutaties aan te kunnen brengen
 • Documenten uploadmodule
 • Bevoegdheden: toegang, inzien, muteren
 • Toegang (opsporings-)autoriteiten (NB GGD-datalek)
 • Back-up
 • AVG-proof

Ik ben zeer benieuwd als je dit eisenpakket nader uitwerkt en neerlegt bij een softwareontwikkelaar, wat de hoogte van de offerte zal zijn. In een van onze eerder berichten vermeldden wij het volgende: De KvK schatte de ontwikkelingskosten van het CAHR op € 1,9 mio en bij een tweede analyse op € 7 mio en de KNB op € 3,65 mio. Wie herinnert zich nog project KEI?

Stay Tuned

In ons volgende bericht gaan we in op de vraag of de (aanstaande) regering het CAHR op de politieke agenda zal zetten. Stay Tuned!

Bekijk HIER ons introductiefilmpje

 

 

Laat een reactie achter.

 • Wij zijn erg blij en voelen ons zeker met PG als partner!

  Dorus de Hair, notaris bij De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs te Oisterwijk
 • Praktijkgenerator levert een belangrijke bijdrage aan onze praktijk. Het brede aanbod aan  modellen, het gebruiksgemak en de snelle respons op vragen leveren een aanzienlijke tijdsbesparing op. Als kers op de taart de mogelijkheid om via de on demand webinars de jaarlijks verplichte PE punten te halen. Alles-in- één abonnement. Ideaal!

  Sebastiaan van Dugteren van Notariskantoor Timmers in Lisse
 • De toegevoegde waarde van PraktijkGenerator is evident. Niet alleen door de complete modellenbank, maar net zo goed door de expertise en servicegerichtheid van de medewerkers.

  mr Bob Wiering, jurist bij Legal Loyalty
 • Met veel plezier woon ik de Master Classes van PraktijkGenerator bij, omdat deze goed georganiseerd zijn en inhoudelijk heel sterk zijn. Ik kan de Master Classes bij een ieder van harte aanbevelen.

  De heer mr B.L.W.P. Versteeg, notaris bij VHN Notarissen in Den Helder
 • De Praktijkgenerator is voor mijn kantoor een zeer waardevolle database!

  Wim van Ringelesteijn van Notariskantoor Mr W. van Ringelesteijn in Alblasserdam
 • Fijn dat PraktijkGenerator nu ook toelichtingen bij huwelijksvoorwaarden aanbiedt. De toelichtingen zijn ook intelligent gemaakt en daardoor in no time klaar.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Ik ben zeer tevreden met het abonnement bij PraktijkGenerator. Met PraktijkGenerator heb ik 3 voor de prijs van 1: alle know-how, (intelligente) modellen en PE-punten in één abonnement. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van de expertise van de medewerkers van PraktijkGenerator en kunnen wij altijd terecht met vragen. Van belang is met name snel telefonisch advies over juridische kwesties maar ook gevraagd en ongevraagd advies over het runnen van een notariskantoor in deze tijden.
  Mevrouw mr J.P.M.L. Martens-Posthumus, notaris bij VanLier Posthumus notarissen
 • Ik ben superblij met PraktijkGenerator, hadden we veel eerder moeten doen. Een actueel modellenbestand tot je beschikking hebben scheelt een hoop tijd in plaats van alles zelf uitzoeken. Het is het geld meer dan waard!

  Mevrouw mr. F.P. Smink, notaris bij Notariskantoor Ellemers te Sneek
 • Het boekje "Boost jouw notariskantoor" is niet alleen een must voor notariskantoren maar ook voor andere professionals als advocaten en accountants. Een handleiding om jouw doelgroep en product te leren te begrijpen en voorspelbare groei te bereiken. Vraag ernaar bij PraktijkGenerator: ze zenden het jou GRATIS toe.

  Dirk-Jan Rol, eigenaar van Admare, administratiekantoor voor de juridische sector
 • Ik voel mij sterker met PraktijkGenerator, het is mijn notariële partner.

  Jesse Russel van Team Notarissen in Maastricht
 • Fijn dat PraktijkGenerator in de drukke decembermaand in het notariaat zeer snel heeft gereageerd op mijn vraag per mail! Hierdoor kon de betreffende akte nog die maand passeren.

  Gijsbert van der Heiden van Notariskantoor Van der Heiden te Streefkerk
 • Inmiddels al meerdere Master Classes van PraktijkGenerator naar tevredenheid gevolgd. Fijn ook dat de rechtsgebieden familierecht en vastgoed worden behandeld.

  Idy van Hoek, notarisklerk bij Notariskantoor Annet Wijers te Heeze
 • Op 11 oktober 2018 heb ik de master class Goederenrecht voor de Notariële Vastgoedpraktijk bijgewoond. Kordate docenten die de cursus praktisch aanvliegen en ook openstaan voor interactie met de aanwezige. Zeer goede ervaring, ik zou het iedereen aan willen bevelen.

  Pepijn Beliën, notaris van Oostland Notaris te Berkel en Rodenrijs
 • Het is erg fijn om met Praktijkgenerator te werken, omdat Praktijkgenerator als modellenbank buitengewoon compleet is en je erop kunt vertrouwen dat deze modellen goed en actueel zijn.
  Max Hoedeman, Van Gogh Notarissen

  Max Hoedeman, notaris bij Van Gogh Notarissen, te Rucphen
 • Bij PraktijkGenerator.nl weten ze wat service is. Ik had een Engelse vertaling gedownload en kreeg kort daarop de mededeling dat er in dat model een fout stond die inmiddels was hersteld. Kijk, dat noem ik nou service! Elk model bevat fouten, de kans dat ze er bij PraktijkGenerator in blijven staan, is echter heel klein door hun open sourcesysteem.

  Martine Dekker, notaris bij Ligthelm & Dekker Notarissen te Rotterdam
 • Onlangs was ik betrokken bij een complexe certificering van aandelen. De checklist kernpunten administratievoorwaarden en het model van de administratievoorwaarden droegen eraan bij dat ik maatwerk kon leveren en deze certificering volledig naar de wensen van de opdrachtgever kon inrichten.  

  Erik Linssen, notaris bij Fokkema Linssen Notarissen Rotterdam
 • Dirk en Luutzen van Praktijkgenerator hebben het begrepen: het is niet alleen modellen afnemen. Zij staan open voor suggesties en vragen worden snel beantwoord. Ook bieden zij master classes aan (waar abonnees overigens vaak gratis gebruik van kunnen maken) waar je écht iets van opsteekt. Kortom: service is een werkwoord en wij zijn enthousiast!

  Karen Anne Hüpler-Hebben notaris bij Kaep Notaris Utrecht
 • Dankzij PraktijkGenerator ben ik 's-avonds vader voor mijn kinderen in plaats van iemand die zijn eigen modellen zit te maken.

  Theo de Bie, notaris bij Van Mourik & De Bie Notarissen, Schaik
 • De notaris doet er verstandig aan de gereedschappen voor zijn praktijk in te kopen. Dat geldt ook voor zijn modellen. PraktijkGenerator biedt een compleet systeem, waarmee zeer efficiënt en op kwalitatief hoog niveau kan worden gewerkt.

  Steven Perrick, advocaat en hoogleraar notarieel recht aan de UvA
 • Mijn oordeel is positief. Ik zou de website en de informatie het cijfer 8 geven.

  Arie Jan van der Bijl, notaris te Zoetermeer
 • Helemaal consequent zijn de initiatiefnemers achter de Praktijkgenerator echter niet. Zij laten geen mogelijkheid onbenut om op te merken dat notarissen veelal te weinig rekenen in verhouding tot het belang van hun werkzaamheden en de (tegenwoordig bijna unieke) dienstvaardigheid die zij daarbij betrachten. Nu bezondigen zij zich aan dezelfde fout. Ongevraagd gratis PE-punten voor notarissen en hun kandidaat-notarissen en notarieel medewerkers, inbegrepen in een maandelijkse fee die toch al concurrerend was...

  Jeroen Ammerlaan, Ammerlaan Legal, Goes
Overzicht aangesloten notariskantoren

Mail of bel

026 379 19 12

voor meer info