Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Vrijdag 30 april 2021

Startup voor € 100! Burning Message

De Kamer van Koophandel doet bij de inschrijving van een eenmanszaak nagenoeg geen antecedentenonderzoek naar de ondernemer. De belastingdienst doet bij de toekenning van een BTW-nummer ook nagenoeg geen antecedentenonderzoek. Beide nummers worden nagenoeg nooit geweigerd.

Zodra deze persoon een B.V. wil oprichten, moet de notaris een KYC onderzoek doen en hem naar de herkomst van het berokken vermogen vragen, dat vastleggen en 5 jaar bewaren (maar ook na 5 jaar weer vernietigen) en melden bij het FIU als er iets ongebruikelijks aan de hand is.

Verontrustend om te zien dat de staatssecretaris van EZK Mona Keyzer (en haar EU-collega’s) geen notie hebben van het systeem dat we proberen ons rechtsbestel af te schermen voor financiers van terrorisme en witwassers (de WWFT). Met hun goed bedoelde Startup voor € 100,- (volg de LINK voor het plan) lijkt de weg vrij naar een makkelijke en goedkope oprichting. In de zelfde lijn ligt DOBV, beter bekend als digitale oprichting B.V.

Hoe kan dit? Omdat het opsporen van criminelen tegenwoordig louter een taak is van het bedrijfsleven en de overheid zich er niet meer mee hoeft in te laten? Of is de overheid niet in staat om eerst goed na te denken voordat het een beleidsvoornemen aanvat. Verblind door startup retoriek moeten alle beletselen wijken.

Het is ook bijzonder dat de staatsecretaris c.s. kan vaststellen wat het tarief voor de oprichting moet zijn. Dat is een behoorlijk inbreuk op het vrije marktdenken. Of bedoelt men dat het een check the box oprichting is bij het Handelsregister? Dat je gewoon bij je inschrijving ervoor kunt kiezen voor rechtspersoonlijkheid? Dan betekent dan ook dat de startup-rechtspersoon vrij toegankelijk wordt zonder poortwachtersbemoeienis.

Waarom legt de overheid de poortwachtersfunctie (KYC) niet neer waar het hoort? Het hoort bij de overheid (net zoals vroeger een verklaring van geen bezwaar nodig was voor oprichting B.V./N.V.) en wat mij betreft dus bij de inschrijving in het Handelsregister en bij de toekenning van fiscale nummers. Als het daar gebeurt, kan iemand die eenmaal door het hoepeltje heen is, zich vrijer bewegen als ondernemer. Als hij de fout ingaat, moet dat vrij kunnen bewegen natuurlijk worden beperkt.

Als je ondernemer bent en je bent niet in staat om in je friends & family omgeving een paar duizend euro bij elkaar te scharrelen voor jouw startup (oprichtingskosten, website, design, kantoor, demo’s, prototypes, patenten, mockups, personeel etc., wat voor ondernemer ben je dan? Waarom willen we dit?

En dan is de teerling geworpen, dan moeten er rekeningen worden betaald. Bijvoorbeeld € 100,- (of meer?) aan oprichtingskosten. Hoe gaat de rechtspersoon dat betalen? Cash? Of toch liever giraal; American Express will do, nicely thank you… (vrij naar Private Dancer, Tina Turner).

Hoe lang is de doorlooptijd voor het openen van een bankrekening van een rechtspersoon? Drukken we die uit in dagen, weken of inmiddels maanden?

Het wordt tijd dat er vanuit de Europese overheid met een brede en intelligente blik wordt gekeken naar de toegankelijkheid van handelsregisters, fiscale nummers, rechtspersoonlijkheid , bankrekeningen en vergunningen en dat men stopt met het uit de losse pols oplossen van vermeende problemen.