Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Zondag 2 mei 2021

Uit de Kunst: NFT en NFT als aandeel

NFT of non fungible token is een blockchaintoepassing, net zoals bitcoin etc. Dit is een bewijs dat jij een bepaald recht hebt. De blockchain zorgt ervoor dat je het maar 1 keer kunt uitgeven (spend it once beveiliging van blockchain).

De integriteit/kwaliteit van de persoon van de uitgever, daar spant het om.

Is dat bijvoorbeeld de centrale bank waar jij een kilo goud in de kluis hebt gestald, dan kreeg je vroeger een schuldigerkenning (I owe you) in de vorm van een papiertje met daarop een goedschrift: “Goed voor ƒ 1000” of iets dergelijks. Dat papiertje was heel handig, want daar kon je mee betalen.  Je kon het dus overdragen aan een ander waarmee die ander het recht op de centrale bank kreeg om het goud te claimen. Gaandeweg werd de I owe you opgenomen in het girale systeem en wordt betaald met bijboekingen en afboekingen.

NFT’s uit de kunst

[…] The First 5000 Days by the artist known as Beeple – which sold at Christie’s last week for an impressive $69.3 million […]. Beeple made history – and Christie’s made history by proxy – by selling a work that exists only digitally, a JPEG that can be freely accessed and stored by anybody with an internet connection and some spare megabytes of memory. […]– and did not come with the copyright that would provide control over its reproduction – but was special only because the possessor was uniquely authorized by the artist to lay claim to it: ownership stripped of every ordinary benefit except perhaps for bragging rights and the opportunity to transfer this evacuated possession at a profit. (Forbes)

Wat er bij Christie’s werd geveild, was het recht op het (kunnen) laten maken van een kunstwerk.

Als we NFT‘s willen inzetten voor bestaande kunstwerken, dan gaat dat volgens mij alleen goed als het kunstwerk bij een bank of andere instantie met een brandkluis wordt ingeleverd, die zegt: ‘Ik zal het bewaren en hier heb je een reçu’. (Goed voor de teruggave van 1 Rembrandt, bijvoorbeeld).

Dat reçu kan worden opgenomen in een blockchain en als zodanig worden doorgegeven. Dat reçu is dan de NFT. En als jij dan dat reçu hebt, heb je recht op uitlevering van het kunstwerk maar hangt het natuurlijk niet bij jou aan de muur. Het staat dan in een kluis. Ik geloof niet dat dit een grote vlucht gaat nemen.

NFT’s als aandelen en obligaties

NFT’s zijn een prachtig middel ter vervanging van aandelen op naam/toonderaandelen, rechten van lidmaatschap, obligaties etc. in bedrijven. Bij de emissie kent het bedrijf x aandelen toe aan een investeerder in de vorm van x NFT’s. Dan kan de investeerder zijn “aandelen” door middel van de blockchain aan een anderen overdragen.

In die situatie is het NFT de belichaming (ook al klinkt dat natuurlijk een beetje raar) van het aandeel/obligatie.

De waarde van die NFT’s zullen sterk afhangen van het vertrouwen dat men in het bedrijf heeft.

Ik zie daar wel grote mogelijkheden.

(C) Foto: Fireflyphoto