Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Woensdag 26 januari 2022

Vacatures en comfortzone

Het is nog steeds ontzettend druk op de notariskantoren. Toch zijn er signalen dat de economische groei aan het afzwakken is.

Er zijn heel veel vacatures voor kandidaat-notarissen en medewerkers.

Het bestrijden van grote werkdruk door aannemen van personeel (zo je personeel kunt vinden) is een oplossing die past in de comfortzone. Omdat het aantal vacatures het aantal beschikbare kandidaten overtreft, hebben kandidaten een goede positie aan de onderhandelingstafel. Je wilt de mensen toch aannemen dus ga je mee in de salariseisen.

Hoe groot is de kans dat er een economische terugval komt? Als die terugval er is, zul je kritisch naar de kosten moeten kijken en onvermijdelijk moeten snijden in de personeelskosten. Dat is echt oncomfortabel: je moet mensen ontslaan en je moet ook nog eens transitievergoedingen en dergelijke gaan betalen.

Neem daarom in overweging om de extreme werkdruk op jouw kantoor niet met meer mensen maar met een hoger tarief op te vangen. Verhoog je jouw prijzen, dan zal de vraag naar jouw dienstverlening afnemen. Als je je prijs verdubbelt en minder dan de helft van je cliënten loopt weg, heb je aan het einde van het jaar meer verdiend én minder hard hoeven werken.

Een prijsverhoging doorvoeren is heel oncomfortabel, maar als straks de economie in recessie raakt, kun je de prijs heel makkelijk weer verlagen. Dus ook hier geldt dat het succes vooral buiten de comfortzone ligt.

© foto: wuestenigel