Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Dinsdag 29 augustus 2023

Opvolgerstekort

Het zal je vast niet ontgaan zijn: er heerst momenteel een aanzienlijk tekort aan opvolgers in het notariaat.

De redenen waarom velen terughoudend zijn om de verantwoordelijkheden van het notarisschap op zich te nemen, zijn divers en begrijpelijk.

De uitdagingen zijn talrijk:

  • overmatige werkdruk;
  •    ontoereikende kantoorautomatisering;
  • het beleggingsverbod;
  • de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT);
  • de tuchtrechtelijke aspecten;
  • het vinden van geschikt personeel;
  • het gedurende 20 jaar geconfronteerd worden met potentiële juridische claims.

Bovendien hebben schandalen, zoals de kwestie van ‘warme grond’, de overdracht van sociale woningen aan internationale investeerders en de miljoenenfraude van F.O., het notariaat negatief belicht.

Zou jij de opvolger willen zijn van jouw eigen protocol?

Wat als je de kans kreeg om de opvolger te zijn van jouw eigen protocol?

Sta even stil bij deze gedachte en neem vijf minuten de tijd om erover na te denken.

Zijn er aspecten die je aantrekkelijk vindt aan deze mogelijkheid? Zorg ervoor dat deze duidelijk zijn voor potentiële opvolgers.

En zijn er zaken waardoor je aarzelt om je kantoor over te nemen als jij de opvolger was? Pak deze uitdagingen systematisch aan en werk eraan om ze te verbeteren.

Het proces van opvolging vereist aandacht lang voordat het moment daar is. Dit geldt zowel voor jou als voor jouw toekomstige opvolger. Soms is het essentieel om áán je kantoor te werken in plaats van er alleen maar in te werken.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de aantrekkelijkheden van jouw kantoor, of juist de punten die verbetering behoeven, nodigen we je van harte uit voor een vrijblijvend gesprek met één van onze consultants op het gebied van praktijkontwikkeling. Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 026 379 19 12.