Maandag 16 oktober 2023
In een branche waar precisie en zorgvuldigheid centraal staan, is verwachtingsmanagement cruciaal.
Hoe je omgaat met de verwachtingen van jouw cliënten kan het verschil maken tussen een langdurige relatie of een teleurgestelde klant.
Hieronder vind je zeven gouden tips die je vandaag nog kunt implementeren:
1. Zet jezelf in de schoenen van de cliënt. Vraag jezelf af: “Als ik de cliënt van mijn kantoor was, wat zou ik dan verwachten?” Dit perspectief helpt je de dienstverlening te verbeteren en de relatie met de cliënt te versterken.
2. Communiceer duidelijk vanaf het begin. Zorg ervoor dat vanaf het allereerste contactmoment de cliënt een duidelijk beeld heeft van het proces, de kosten en de duur. Een heldere offerte en een roadmap van de dienstverlening kunnen hierbij helpen.
3. Stel realistische deadlines. Niets is zo frustrerend als een deadline die niet wordt gehaald. Wees realistisch en houd wat speling, zodat je altijd kunt leveren wat je belooft.
4. Luister actief. Besteed aandacht aan de zorgen en vragen van jouw cliënten. Door actief te luisteren en vragen te stellen, krijg je een beter beeld van hun verwachtingen en kun je hier beter op inspelen.
5. Bied proactieve updates. Wacht niet tot de cliënt naar de status vraagt. Neem zelf het initiatief en geef regelmatig updates, vooral als er veranderingen zijn in het oorspronkelijke plan.
6. Wees transparant over kosten. Niemand houdt van verborgen kosten. Wees vanaf het begin duidelijk over alle mogelijke kosten, zodat de cliënt niet voor verrassingen komt te staan.
7. Investeer in nazorg. De dienstverlening stopt niet zodra de akte is gepasseerd. Bied nazorg, vraag feedback en blijf betrokken. Dit helpt niet alleen bij het managen van verwachtingen, maar ook bij het opbouwen van een langdurige relatie.
Het managen van verwachtingen is geen exacte wetenschap, maar eerder een vaardigheid die zich met de tijd ontwikkelt. Maar door bovenstaande tips te implementeren, kun je het vertrouwen van je cliënten winnen en behouden. En zoals je weet: in onze branche is vertrouwen goud waard.
Vraag jouw medewerkers om hier ook mee aan de slag te gaan.
De nabrander…
Vroeger dacht men: ‘Geen bericht is goed bericht.’ Dat is echter al lang niet meer zo…
Wat maakt dat jouw cliënt jou een goede notaris vindt? Geen typo’s in de personalia. Immers, als de personalia al niet goed zijn, hoe is het dan in hemelsnaam gesteld met de inhoud van de akten en stukken?
Terwijl jij juist die inhoud zo belangrijk vindt. Weet dat de cliënt de inhoud niet kan beoordelen en jou dus uitsluitend afrekent op het meest eenvoudige: tikfouten…
Succes met het implementeren van deze tips en het verder versterken van de relatie met jouw cliënten!