Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Dinsdag 31 oktober 2023

De knuppel in het hoenderhok: VC in het notariaat?

Er staat ons een gigantisch opvolgerstekort te wachten. Ik vernam dat de komende jaren ongeveer 400 eenmanskantoren een opvolger zoeken.

De animo om een kantoor over te nemen, is laag. De redenen zijn legio, met als uitschieters: te hoge werkdruk, WWFT, te streng tuchtrecht en chronisch personeelstekort.

In met het notariaat vergelijkbare beroepsgroepen zie je de intrede van Venture Capital.

Dierenartsen, huisartsen etc. verkopen hun praktijk aan een grote organisatie die ontzorging biedt en de organisatie drastisch efficiënter maakt. Daardoor kunnen de professionals zich (nagenoeg) volledig richten op dat waarvoor zij hebben geleerd en waar hun passie ligt: hun praktijk.

Natuurlijk zijn er negatieve berichten over dit soort businesses en de (vermeende) excessen.

Het heeft echter vele voordelen en kan ook bijdragen aan het toegankelijk houden van het notariaat.

Nu al is er veel te veel werk voor onze huidige notarispopulatie. Als straks al die eenmanskantoren hun deuren moeten sluiten omdat er niemand het stokje wil overnemen, dan is de toegankelijkheid van het notariaat het kind van de rekening.

Daarnaast zullen notariskantoren grote investeringen moeten doen in automatisering, robotisering en A.I.

In het notariaat kan VC echter niets betekenen.

Op basis van de vordering IDS 2015 is het notarissen niet toegestaan om samen te werken met anderen dan advocaten, belastingadviseurs etc.

In de advocatuur is onlangs een onderzoek naar Alternatieve bedrijfsstructuren afgerond: Laten we een soortgelijk onderzoek starten voor het notariaat.