Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Donderdag 27 juni 2024

Durf te rekenen!

Waarom zitten er zoveel meters en klokjes in een cockpit? Hoogte, brandstof, snelheid, koers, windsnelheid en talloze anderen.

Omdat de piloot op elk moment moet kunnen zien hoe de zaken ervoor staan wanneer hij een beslissing neemt. Met name in noodgevallen zal dat cruciaal zijn (doorvliegen of terugkeren?).
 
Hoe zit dat bij jou op kantoor? Weet jij wat jouw kosten zijn? Heb jij een dashboard op basis waarvan je kunt bepalen of je moet doorvliegen of moet terugkeren?

Weet jij wat een dossier moet opbrengen om bij te dragen aan jouw kantoorwinst?

Laat ons jou helpen met onze online rekentool, zodat jij bij elk dossier waar jij een offerte voor uitbrengt, weet of dat leidt tot hogere winst of dat je het beter niet kunt aannemen.

Als je helderheid hebt waar je staat, kun je veel makkelijker bijsturen.

Wat moet een dossier minimaal opbrengen?

Bereken de totale kosten en afschrijvingen.

Klik HIER voor de rekentool. Vul in aan de hand van jouw meest recente jaarrekening. Maak een print van de ingevulde pagina als je het wilt bewaren; wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

De formule neemt het totaal van alle afschrijvingen en van alle zichtbare kosten mee. Dus als het goed is, ook de kosten van jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering, van jouw softwarepakket, van jouw PE-opleiding, van jouw bibliotheek, van jouw abonnementen op literatuur, opleiding en knowhow. Vervolgens deelt de rekentool de totale kosten door het aantal dossiers dat er op jouw kantoor per jaar wordt behandeld.

Als je dit heb gedaan, weet je wat je gemiddeld per dossier moet factureren om uit de kosten te komen. Als je dossiers behandelt voor minder dan het uitgerekende bedrag, dan maak je verlies en moet je dat rechttrekken door andere dossiers te behandelen voor meer dan het uitgerekende bedrag.

Voorbeeld: voor een gemiddeld kantoor, één notaris, 4,5 fte, zullen de zichtbare kosten en afschrijvingen volgens jaarrekening ongeveer € 550.000 per jaar bedragen. Stel dit kantoor behandelt 2.000 dossiers per jaar dan zijn de kosten van een dossier gemiddeld € 275.

Hoe sta jij er voor?

Valt het mee of tegen?

Let op: dit zijn slechts de zichtbare kosten, dus niet de verborgen kosten. En juist in de verborgen kosten zit het verschil. In één van onze volgende berichten gaan we in op de verborgen kosten van het BFT-toezicht.

Salaris voor de notaris
Is jouw salaris al verwerkt in de kosten, of haal jij jouw beloning uit de winst (dus als alle anderen al betaald zijn)?

In één van de laatste berichten in deze cyclus gaan we daar verder op in.

Mocht je naar aanleiding van jouw berekening vragen hebben of wil je met ons van gedachten wisselen hoe je meer omzet kunt maken, dan kan dat natuurlijk. Bel of mail voor een afspraak met één van onze consultants praktijkontwikkeling: telefoon 026-379 1912, mail: office@praktijkgenerator.nl.

Zegt het voort

Ken jij collega’s voor wie dit ook interessant is? Stuur dan alsjeblieft de link naar deze Blog aan hen door.