Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Master Class Actualiteiten overdrachtsbelasting en BTW

Op donderdag 12 oktober 2023 verzorgen wij bij Van der Valk Hotel, Prins Bernhardstraat 75 in Vianen, van 10:00 tot 17:00 uur de Master Class Actualiteiten overdrachtsbelasting en btw voor de vastgoedpraktijk, docenten A. (Aad) Rozendal en prof. dr. R.N.G. (René) van der Paardt.

Je bent welkom vanaf 09:30 uur voor koffie en thee.

Ochtendprogramma, docent Aad Rozendal

Onderwerpen

 • Maatstaf van heffing overdrachtsbelasting
 • Vastgoedfondsen en overdrachtsbelasting
 • Regeling voor onroerendezaaklichamen (art. 4 WBR)
 • Bedrijfsopvolging en overdrachtsbelasting
 • Ontwikkelingen met betrekking tot vrijstelling overdrachtsbelasting bij splitsing.

Aad Rozendal studeerde fiscale economie aan Tilburg University. Aan dezelfde universiteit is hij 2014 gepromoveerd op het proefschrift ‘Het begrip ‘belang’ in de Nederlandse belastingwetgeving’. In 2006 behaalde hij de postdoctorale studie Europese Fiscale Studies (EFS) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aad Rozendal was ruim tien jaar werkzaam bij de Real Estate Group van PwC te Amsterdam. Thans is hij als extern wetenschappelijk adviseur verbonden aan Bureau Vaktechniek van RSM Netherlands Belastingadviseurs N.V. en als docent en extern adviseur aan FBN Juristen. Tevens is hij als docent overdrachtsbelasting werkzaam bij de Master Notarieel Recht aan de Universiteit Leiden.

Middagprogramma, docent René van der Paardt

Onderwerpen:

 • Levering van bouwterrein met gedeeltelijke bebouwing.
 • Levering van recent verhuurde nieuwe gebouwen.
 • Levering aandelen vennootschap met nieuwbouw: internetconsultatie wetswijziging
 • Transformatie van gebouwen: nieuwbouw of niet?
 • Zonnepanelen en zonneparken: btw en overdrachtsbelasting.
 • Vastgoedfondsen: btw en overdrachtsbelasting.
 • Ontwikkelingen met betrekking tot vrijstelling overdrachtsbelasting bij splitsing.

René was tot 2023 partner en belastingadviseur bij AKD. Hij heeft jarenlange ervaring in het btw- en overdrachtsbelastingrecht. René adviseert veel aan grote en middelgrote bedrijven die een oplossing zoeken voor complexe btw- en/of overdrachtsproblemen. Bovendien vragen andere advocaten- en belastingadvieskantoren hem regelmatig om een second opinion of een expertopinie.

Cliënten van René zijn onder andere beleggers, vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, gemeenten en woningcorporaties. Ook adviseert hij internationaal opererende bedrijven. Zijn cliënten waarderen zijn directe advisering die meteen praktisch toepasbaar is.

Studiepunten

Voor het geheel bijwonen van deze Master Class worden 5 studiepunten toegekend door de KNB en SOMN.