Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Donderdag 1 december 2016

Even en Alvast

Notaris, ik heb alvast statuten voor de stichting gemaakt, dat bespaart u een hoop werk. Wie kent ze niet, de cliënten die het jou makkelijk willen maken, met als enige doel de rekening zo laag mogelijk te houden.  Ach, kunt u even naar deze overeenkomst kijken?

Het woord “even” drukt uit dat de vraagsteller kennelijk precies weet wat jij allemaal moet doen, anders wist hij toch niet dat het maar “ even” tijd kost? Maar: als hij alles al weet, heeft hij jou toch niet nodig? Het woord “even” drukt eigenlijk alleen maar uit dat hij er niet voor wil betalen, dat je alleen maar mag zeggen: het is goed zo. Het is niet de bedoeling dat je met opmerkingen komt.

Met de komst van winkelketens, uitvaartverzekeraars en internetbedrijven die BV’s voor hele lage prijzen aanbieden, zal het bovenstaande alleen maar toenemen.

De tuchtrechter heeft echter weinig medelijden met de notaris die een akte passeert, zonder al te diep op de zaak in te gaan of advies geeft na “even“ te hebben gekeken. De verongelijkte cliënt stelt bij een tucht- of schadeprocedure: Jij hebt er toch naar gekeken? Hij laat het woordje “even” gemakshalve weg.

Pas hier dus mee op en probeer de betrokkenen aan tafel te krijgen, stel vragen, belehr en reken voor jouw advies. Doe bij die gelegenheid aan intakeoptimalisatie.

Laat je niet verleiden om het huiswerk van de cliënt of de stukken voorbereid door winkelketens, uitvaartverzekeraars en andere bedrijven, hoe goed bedoeld ook, te gebruiken. Als je passeert of adviseert, moet je de volle omvang van de zaak in ogenschouw nemen. Je weet niet of die volle omvang boven tafel komt als je de intakevragen en de antwoorden en twijfels van cliënten niet hebt gezien. Cliënten weten nu eenmaal niet wat ze niet weten…. En daar ligt een kans voor jou als trusted advisor. Is dat makkelijk? nee, want iedereen weet dat een testament toch maar EUR 125 inclusief kost. Je zult dus moeten uitleggen waarom jij verplicht bent het anders te doen. En als de cliënt dat niet wil, houd dan je rug recht en help hem niet.