Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Woensdag 22 mei 2019

Help, een Tuchtzaak! Wat kost dat eigenlijk?

Heb jij -zoals in ons vorige bericht vermeld- de berekening gemaakt van het bedrag dat een dossier moet opbrengen om de kosten van jouw kantoor te kunnen opvangen? Dan ben je toe aan het venijn van de verborgen kosten.

Heb jij de vorige mail gemist of wil je het nogmaals berekenen? Klik dan HIER.

Verborgen kosten, wat zijn dat?
Verborgen kosten zijn bijvoorbeeld de (genormaliseerde) kosten van een tuchtklacht, van het BFT-toezicht, van een audit, van een schadeclaim en ook de kosten van knowhow beheer of juist het ontbreken daarvan.

Waarom zou je die kosten normaliseren? Omdat je er wel degelijk rekening mee moet houden.

Voor de kosten verbonden aan een tuchtklacht geldt dat ook: statistisch gezien heb je om de zoveel tijd nu eenmaal pech en is jouw kantoor aan de beurt. Al dit soort kosten zijn dus wel degelijk kostprijsverhogend.

Durf te rekenen en reken met ons mee!
Er zijn 1.258 notarissen in Nederland. Er zijn ongeveer 500 tuchtzaken tegen (kandidaat-)notarissen per jaar. De kostenveroordeling bedraagt € 3.500,- en één op de zes tuchtzaken wordt gegrond verklaard. En zoals Prof. mr. Fons Stollenwerck vorige week in onze Master Class adviseerde: neem altijd een raadsman in de arm als je wordt betrokken in een tuchtklacht. Ook die kosten zou je moeten normaliseren. Bij een tuchtklacht gaat het gedeeltelijk om gederfde omzet. Immers, je kunt jouw tijd maar aan één ding tegelijk besteden. De tijd die je aan de studie van het dossier, de voorbereiding van het verweerschrift, de voorbereiding van de zitting, de zitting, de reistijd en dergelijke moet besteden, kun je niet aan dossierwerk of acquisitie besteden en daarom “kost” het geld.

Wil je weten hoeveel het Tuchtrecht jou jaarlijks kost, klik dan HIER. Maak een print van de ingevulde pagina als je het wilt bewaren, wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

Zo werkt dat ongeveer. Verborgen kosten zijn niet optioneel, ze zijn niet te voorkomen (wel te beheersen en te verlagen). Je zult ze dus moeten meenemen in jouw kostprijs.

In ons volgende bericht gaan we in op de verborgen kosten van een tuchtklacht.

Mocht je naar aanleiding van jouw berekening vragen hebben of wil je hierover met ons spreken, dan kan dat natuurlijk. Bel met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling (telefoon 06 516 909 23 of e-mail: wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl).

Wil jij op de hoogte blijven van onze andere online rekentools, onze updates, onze praktijktips en ons nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via deze LINK.