Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Dinsdag 18 juni 2019

Modellen? Dat doen we zelf en dat bevalt prima zo!

Dit is de vijfde mail in de cyclus ‘Durf te rekenen.’

Heb jij -zoals in ons vorige bericht vermeld- de berekening gemaakt van de verborgen kosten van PE-opleiding? Dan ben je toe aan deel vier van het venijn van de verborgen kosten: de kosten van knowhow.

Heb jij de vorige mail gemist of wil je het nogmaals berekenen, klik dan HIER.

In elk dossier komt het punt waarop men op zoek moet naar een bruikbaar voorbeeld. Het kan zijn dat dat moet worden gezocht in een oud dossier, of in de kantoormodellenbak of bij een externe uitgever.

Heb je geen modellenbak, dan wordt in de zoektocht geput uit het geheugen en uit het geheugen van kantoorgenoten. Kantoorgenoten worden letterlijk uit hun werkzaamheden gehaald met bijvoorbeeld de vraag: “Heb jij een voorbeeld voor een voorkeursrecht bij verkoop OG?” Niet zelden leidt die zoektocht tot een gezellig onderonsje van drie kwartier, maar daar besteden we verder geen aandacht aan. Vervolgens moet het voorbeeldje worden ontdaan van cliënt-specifieke gegevens, moet het worden geüpdatet naar huidig recht en moet het op maat worden gesneden voor het huidige dossier. Vaak moet het ook worden aangevuld met bepalingen die in het huidige dossier specifiek zijn. Ook dat levert weer een soortgelijke zoektocht op. Per dossier zal dit gaan om hooguit 10-30 minuten. Over 1.000 dossiers gaat het opeens over heel veel tijd en dus heel veel geld.

Verder hebben de meeste kantoren modellenoverleg en doen ze het modellenwerk zelf. Je moet ook de kosten meenemen die hieraan verbonden zijn, namelijk de gederfde omzet. Immers, je kunt jouw tijd maar aan één ding tegelijk besteden (en dat geldt ook voor jouw kantoorgenoten).

Wil jij weten wat knowhow jouw kantoor per jaar kost, klik dan HIER voor een eenvoudige rekentool. Maak een print van de ingevulde pagina als jij het wilt bewaren, wij slaan niets op. Als je de pagina verlaat, worden de ingevulde gegevens gewist.

In ons volgende bericht gaan we in op de verborgen kosten van een audit.

Mocht jij naar aanleiding van jouw berekening vragen hebben, wil jij hierover met ons spreken of wil je een excel ontvangen met daarin alle rekentools zodat je het rustig zelf kunt invullen en in jouw veilige kantooromgeving kunt opslaan, dan kan dat natuurlijk. Neem contact op met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling (telefoon 06 516 909 23 of e-mail: wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl).