Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Woensdag 15 mei 2024

Welke waarde voeg jij toe als notaris?

Verschaf jij uitsluitend de toegang tot het wettelijk verplichte instrument authentieke akte?

Of ga jij samen met jouw cliënten op zoek naar de mogelijke problemen en probeer je die eerst op te lossen en geef je daarna toegang tot het tailor-made instrument authentieke akte?

Eigenlijk heb je geen keuze. Artikel 43 Wna: de Belehrungspflicht: dwingt jou om jouw cliënt te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de akte. En dus ook voor het feit dat een standaard akte niet past in de juridische context van jouw cliënt.

Belehren doe je door vragen te stellen. De antwoorden bepalen welke richting het op gaat. Je weet pas of het een standaardgeval is als alle moeilijke vragen met ‘nee’ zijn beantwoord. Andersom gaat echt niet.

Wil je jouw cliënt zo goed mogelijk helpen of probeer je jouw klant binnen de kaders van je model te houden? 

Bij de tweede benadering rest jou na het passeren slechts de hoop dat niet wordt ontdekt dat je niet hebt doorgevraagd (half werk hebt verricht).

In de eerste benadering begrijpt de cliënt vrij snel dat er veel meer te kiezen valt dan alleen de prijs. Dus dat de notaris niet alleen de toegang verschaft tot de noodzakelijke notariële akte, maar ook advies geeft en pro-actief meedenkt. En dus naast de akte, werkelijk waarde toevoegt!

Hoe kun je dat doen? Door te stoppen met de standaardofferte.

Graag verwijzen wij naar ons blog Supersuccesvol offreren van 13 april 2022. Klik HIER voor de link.

Klanten kiezen hun notaris op prijs, cliënten op de toegevoegde waarde.

Wil jij weten hoe gemakkelijk jij kunt veranderen? Bel met 026 379 19 12 of maak online een afspraak.