Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Donderdag 27 mei 2021

Wie span je voor je CAHR-retje?

Het Centrale Aandeelhoudersregister (CAHR): wat is daar eigenlijk mee?

Een analyse:

Zal de wetgever het CAHR een wettelijke basis geven? Zo ja, hoe lang gaat dat dan nog duren?

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

Wat kost een papieren aandeelhoudersregister de notaris eigenlijk?

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

Wie moet de beheerder worden als de overheid het CAHR inricht?

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

En dan: hoe richt de overheid het CAHR daadwerkelijk in?

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

Wat kan het businessmodel zijn als de overheid het CAHR inricht?

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

DOBV, uitgesteld, dus digitale aandeelhoudersregisters ook?

Maar dan zitten we nog steeds met de onhoudbaarheid van het papieren Aandeelhoudersregister.

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

En dan de piece de resistance:

Laat je de keuze aan de bestuurders van B.V.’s en N.V.’s, dan zal digitalisering niet hard gaan. Pas als aandeelhoudersregisters zoek zijn, vormen ze een probleem dat opgelost moet worden. Dan is het te laat… Dan helpt zelfs digitalisering niet meer. Er is namelijk geen centraal register, legger of blockchain waarin de chronologie van het aandelenbezit wordt bijgehouden, anders dan het papieren boekje en nu is het kwijt…

Weet je het nog, de consequenties van een zoekgeraakt aandeelhoudersregister zijn de volgende: mogelijke hoofdelijke en onbeperkt bestuursaansprakelijkheid voor schade door een gemiste bezwaring of overdracht; het bestuur begaat een economisch delict (pakkans is weliswaar gering, want het OM spoort niet op, (maar wil je dit?); hoge kosten (soms duizenden euro) van reconstructie van een vervangend aandeelhoudersregister;

Klik HIER voor achtergronden en overwegingen.

Digitalisering en controle. Notaris, kom in actie!

Geloof jij -mede naar aanleiding van het voorgaande- in een privaat CAHR dat door notarissen wordt beheerd? Geloof jij niet zo in de strategie van de KNB dat de overheid het moet oplossen? Wil jij meedenken over een haalbaar en door notarissen gecontroleerd CAHR? Sluit je dan aan bij onze speciale LinkedIngroep met als thema Private CAHR, Digitale Aandeelhoudersregisters